Boris vill ha revansch men vem mer?

Boris Johnson verkar vara ute efter revansch. Trots att han avgick som brittisk premiärminister i september fortsätter han att uppträda som om han vore den självklare hyresgästen på 10 Downing Street.

Förre brittiske premiärministern Boris Johnson i samtal med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i Kyiv i söndags.

Förre brittiske premiärministern Boris Johnson i samtal med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i Kyiv i söndags.

Foto: Montage

Krönika2023-01-26 05:00
Detta är en ledarkrönika. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är moderat.

Från sina plattformar på sociala medier och i pressen kommenterar Johnson både inrikes- och utrikespolitiska spörsmål. Gärna med ett budskap om mer verkstad. Han fortsätter också att göra olika verksamhetsbesök som ofta får uppmärksamhet i media, och på julafton höll han till och med ett eget jultal.

Under januari har Johnson rest i Europa. Han deltog på World Economic Forum i Davos, vilket väckte en del kommentarer eftersom den sittande premiärministern, Rishi Sunak, inte var där. Johnson var också tillbaka och besökte Ukraina. Där välkomnade president Zelenskyj honom som en statsman, och borgmästaren i Kiev, Vitalij Klytjko, utnämnde Johnson till hedersmedborgare i staden.

Boris Johnson är faktiskt en av de mest populära politikerna i Ukraina. En opinionsundersökning från i somras visade att bara Zelenskyj själv hade större förtroende. Ukrainarna har inte glömt att Johnson ivrigt stöttade och även själv besökte landet under krigets inledningsskede. I väst tolkades det då som ett sätt för Johnson att dra uppmärksamheten bort från hans egna skandaler med det så kallade Partygate. Men i Östeuropa hade Johnsons handlingar stor moralisk betydelse. Tidigare under januari fick Johnson också medalj i Estland för att han samlat demokratier till motstånd mot Putin.

Rishi Sunak har sagt att han välkomnar sin företrädares fortsatta engagemang i utrikespolitiska frågor. Men någonstans i det engagemanget finns det förstås en utmaning mot partiledningen. Johnson har också för avsikt att ställa upp för omval till parlamentet och de flesta bedömare tror att han vill tillbaka som partiledare och premiärminister.

Vad som kan få Johnson att tro att han har en chans är hans fortfarande relativt höga förtroendesiffror bland de brittiska väljarna. Enligt Yougov har 35 procent av britterna en positiv syn på Boris Johnson. Det kan låta lite men det är mer än någon annan Tory-politiker just nu. Sunak har till exempel bara samma stöd från 30 procent. Brittisk politik i allmänhet och Tories i synnerhet lider av förtroendebrist.

Vad Boris Johnson förmodligen går och hoppas på är att kriserna med ekonomin, brexit och den offentliga vården tillsammans ska sätta Torypartiet i ett läge där de måste kalla tillbaka honom för att samla partiet och undvika att det faller sönder i de parlamentsval som ska hållas senast under 2024.

Kan då Boris Johnson verkligen ha en chans att komma igen? Svaret är att om den finns är den mycket liten. Även om många britter gillar Johnson är det också många som är trötta på hans skandaler. Han utreds fortfarande för festandet och hur han skötte pandemin. Samtidigt har under bara de senaste veckorna kommit nya avslöjanden om att Johnson haft problem med sin privatekonomi. Inte minst ifrågasätts Johnson av många av sitt parti och många av sina forna kollegor inom den konservativa brittiska pressen.

Kanske kan britternas relation till Boris Johnson sammanfattas med det hans skolkamrat, och föregångare på premiärministerposten, David Cameron skrev i sina memoarer: alla som känner Boris älskar honom, men ingen litar på honom.

Mathias Bred är politisk redaktör på Svenska Nyhetsbyrån.