Borde du också vara ledarskribent? Nu har du chansen

Ledarskribent är ett yrke som traditionellt har saknat raka vägar in. Lyckligtvis har detta förändrats på senare år.

Skribentskolan är en kurs som har ändrat livet för åtskilliga deltagare, Kurirens politiska redaktör inräknad.

Skribentskolan är en kurs som har ändrat livet för åtskilliga deltagare, Kurirens politiska redaktör inräknad.

Foto: Svenska Nyhetsbyråns Skribentskola

Krönika2023-02-12 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är inte ovanligt att någon sitter hemma och knyter näven i fickan eller sliter sitt hår, förhoppningsvis blott bildligt, över att ens insikter om samhället inte tas till vara. Om folk bara förstod, fick det presenterat för sig på det här sättet i stället, så skulle saker kunna bli annorlunda. Det kan vara oerhört frustrerande.

Det finns förstås flera vägar ut ur detta. Man kan exempelvis bli aktivist. För egen del föredrar jag dock att resa mig i spalterna snarare än att klättra upp på barrikaderna. Min brist på revolutionsromantik är fast förankrad i en liberalkonservativ uppfattning om hur samhället bör organiseras och vad som utgör ett gott liv. Likafullt var det en ren slump att jag blev ledarskribent, jag var knappt medveten om att det var ett reellt alternativ.

Men 2010 råkade jag komma in, som reserv kan sägas utifall att det kan glädja någon, på Svenska Nyhetsbyråns Skribentskola som då gavs för andra året och sedan rullade det på därifrån. Det är ingen överdrift att säga att det förändrade mitt liv. Sedan 2012 har jag själv varit en del av kursledningen. Jag föreläser på kursen och 2020 blev jag utsedd till ny textgranskare. En vansinnigt stor ära.

Skribentskolan, som kursen kallas mer vardagligt, är en dörröppnare. För den som vill lättar kursen på förlåten och lär ut hantverket och konstformen som är ledarskrivande. Därtill får man träffa många av branschens främsta borgerliga företrädare runtom i landet. Sammantaget ger kursen den som är villig att anstränga sig både färdigheter och ett kontaktnät som svårligen kan skaffas på något annat sätt.

Så om du håller med om att idéer är viktiga och värda att slåss för – bildligt nota bene – vet att chansen finns att gå från att knyta handen i fickan vid sidlinjen till att faktiskt försöka omsätta din ideologiska övertygelse i handling.  

Skribentskolan gavs första gången 2009 och ges alltså i år för femtonde gången. Varje år antas tio personer som får ta del av en unik utbildning för hantverk som tidigare praktiskt taget saknat organiserade vägar in. Och ansökningsperioden för årets kurs är öppen nu. Man ansöker genom att skriva en debattartikel på ett av fyra angivna ämnen och skickar med CV och personligt brev. Har man dessutom tidigare blivit publicerat kan man med fördel skicka med prov på detta.

Utbildningen riktar sig huvudsakligen, men inte uteslutande, till yngre människor. De flesta som har antagits har varit under 35. Dock inte alla. Alla som antas är dock borgerliga, det är en kurs för borgerliga människor. Kursen i sig är inte ideologisk alls utan helt inriktad på ledarskrivandets realiteter samt branschkunskap. 

Kursen sker under ett antal helgträffar runtom i landet. Oftast ute på olika redaktioner i koncerner som Skribentskolan samarbetar med, det vill säga NTM (som Kuriren ingår i), Gota Media och NWT. Inför varje träff författas en text utifrån vissa parametrar som man får kvalificerad feedback på av kursens textgranskare.

För den som vill bli ledarskribent finns förmodligen ingen bättre väg till målet. Den som är beredd att anstränga sig kommer att tillägna sig både kunskaper och ett kontaktnät som knappast går att tillskansa sig på något annat sätt.

Så ta chansen. Jag törs lova att du inte kommer att ångra dig och Norrbotten skulle bara må bra av att fler röster härifrån tar del i debatten. Sista ansökningsdag för årets kurs är söndag 19 februari. Läs mer om kursen och hur du ansöker på skribentskolan.se. Och har du några frågor kan du alltid ställa dem till mig. Jag har varit med i kursledningen sedan 2012. 

Lycka till!