Den belarusiska regimen under president Aleksandr Lukasjenko använder migranter som påtryckningsmedel gentemot EU, som under sommaren införde nya sanktioner. Folk lockas till Belarus för att sedan söka sig, eller skjutsas, till EU:s yttre gräns.
Litauens utrikesminister Gabrielus Landsbergis skriver i ett brev till kommissionen: ”Vårt stöd för de demokratiska krafterna i Belarus prövas genom strömmarna av illegala migranter från Mellanöstern och Västafrika.”
Krisen på gränsen mot Belarus är annorlunda än den tidigare mot Turkiet. Lukasjenko har inte utnyttjat existerande strömmar för att maximera sitt inflytande, utan skapat nya. I ett uttalande från premiärministrarna i Polen, Lettland, Estland och Litauen den 23 augusti beskrivs det som att regimen i Belarus har ”planerat och systematiskt organiserat” krisen.
Därmed rör det sig inte primärt om en humanitär kris utan om ett nytt slags hot. Premiärministrarna beskriver det som en hybridattack mot deras länder och därmed mot hela unionen. ”Att flyktingar och migranter används som ett vapen hotar EU:s regionala säkerhet”, skriver de.
I det ligger en tydlig önskan om stöd. Om en medlemsstat skulle utsättas för ett väpnat angrepp på sitt territorium, är de övriga medlemsstaterna skyldiga att ge den medlemsstaten stöd och bistånd med alla till buds stående medel, enligt Lissabonfördraget. Frågan är vilket stöd medlemsstater som utsätts för hybridattacker kan räkna med.
En annan brännande fråga är i vad som ska ske när rättigheter kolliderar med politiska nödvändigheter. Litauen fick i början av månaden kritik från Europarådet för sin hantering av migrationskrisen. Landet uppmanades att respektera sina åtaganden gällande mänskliga rättigheter, åtaganden som anses åsidosättas i lagändringar som nyligen har gjorts. Å andra sidan har Litauen av Lukasjenko pekats ut som ett land som ska ”matas med migranter och narkotika”, vilket får betraktas som en extraordinär och oförutsedd situation.
Samtidigt är det en situation som kan väntas återkomma. Lukasjenko själv påpekade nyligen att många kommer att passera Belarus på sin väg från Afghanistan till Europa. Och som utrikesminister Landsbergis skriver: ”Det kommer alltid att finnas någon skurkstat som kan upphöra att kontrollera sina gränser eller till och med aktivt använda sina resurser för att styra människor från fattigare länder till EU:s gräns.”
Daniel Braw är utrikesdebattör och pol. sek. för KD i Region Kalmar län.