Det vill säga att väljarna söker trygghet under kristid. Och Moderaternas väljarstöd räcker inte ensamt för en ny regering.
Jag hoppas verkligen att de borgerliga partierna snart reser sig ur skyttegravarna och spanar ut över större vidder igen.
Det är aningen fånigt att leka partistrateg när man som jag sitter på åskådarbänk och inte behöver ta konsekvenserna av svåra vägval. Men den platsen delar jag å andra sidan med större delen av befolkningen. I den mån mina tankar återspeglar åtminstone något av vad som rör sig i folkdjupet så är det min uppgift som krönikör att formulera dem.
Min förhoppning är att borgerliga politiker snart försöker slå an en ny och positiv ton och presenterar en ljus och engagerande vision av ett gott samhälle.
Under hela 2000-talet har samhället och det offentliga samtalet präglats av ”doom and gloom”. Det har varit terrorhot, finanskris, flyktingkris och klimatkris. Och nu denna pandemi som alltmer liknar en dålig skräckfilm.
Men när pandemin någon gång avtar i intensitet finns det chans för en ny våg av livsglädje och energi – en ny tillförsikt och vi-känsla som kommer att söka sig politiska uttryck.
Troligen blir det inget sorglöst festande i stil med 1920-talet, som en del förutspår. Men det kan uppstå en känsla av att vi får en ny chans, att vi tillsammans kan påbörja ett nytt och löftesrikt samhällsbygge, utrustade med dyrköpta men värdefulla lärdomar från pandemin. Det skulle innebära nya möjligheter för de borgerliga partierna.
En frihetlig borgerlighet kan dra nytta av känslan att det går att åstadkomma förändringar om vi drar åt samma håll. Den kan dra nytta av insikten att vi utgör en samhällsgemenskap som staten ska värna och stödja, inte styra och ställa över. Den kan dra nytta av lärdomen att våra enskilda livsöden är nära sammanvävda och att vi alla behöver ett livskraftigt näringsliv för att leva väl.
De borgerliga partierna behöver inte som vänstern fokusera på klassmotsättningar eller ekonomisk omfördelning för omfördelningens egen skull. De behöver inte pressa människor att ändra sig så att de lever upp till en abstrakt utopi om det perfekta samhället.
De borgerliga partierna kan rättframt förklara att näringsliv och stat är till för människorna, inte tvärtom, och att vi alla vinner på ett öppet samhälle där vi tar vara på varandra.
Charlotta Levay är docent i företagsekonomi vid Lunds universitet.