Behövs beredskap för det oväntade

Verkligheten påminner om en dålig skräckfilm och dystopierna är mer träffsäkra än Riksbankens prognoser.

Är det ett plan? Är det Stålmannen? Nej, det är en någorlunda förutsebar kris som vi har undlåtit att förbereda oss för.

Är det ett plan? Är det Stålmannen? Nej, det är en någorlunda förutsebar kris som vi har undlåtit att förbereda oss för.

Foto: Andrea Piacquadio/Pexels

Krönika2022-04-05 05:00
Detta är en ledarkrönika. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är moderat.

Det har blivit en central samhällsfråga hur vi kan bygga upp större motståndskraft och uthållighet i kriser. Resiliens kallas det, för att använda ett ord som brukar få beteckna allt från ekosystem till människors psyken. Det betyder närmare bestämt förmåga att stå emot och återhämta sig från störningar. Mycket av nyhetsrapporteringen dessa dagar handlar i grunden om resiliens.

Exempelvis har det berättats att regionerna sedan pandemin skaffat ordentliga lager med skyddsutrustning och mediciner men att Sverige saknar beredskapslager med livsmedel åt befolkningen. Lottakårister har intervjuats om vad som är bra att ha hemma om det blir kris och det har publicerats frågor och svar om hur man bunkrar vatten. Flera medier har rapporterat om långa köer av ukrainska flyktingar utanför Migrationsverkets lokaler och att ett stort antal handläggare nu ska snabbrekrytera.

Som framgår av exemplen har vi blivit plågsamt medvetna om att vi på flera håll behöver bygga upp reservkapacitet, vilket är ett sätt att stärka samhällets resiliens. Men det är inte gratis. Lager kostar, vare sig det är regioner eller privatpersoner som bygger upp dem.

Resiliens handlar också om att vara flexibel och snabbt kunna ställa om till nya förhållanden. Migrationsverket kan inte ständigt ha ett stort antal extra anställda, men det kan ha kompetens och rutiner för att snabbt skala upp verksamheten vid behov. Inte heller det är gratis.

Det finns en oundviklig motsättning mellan resiliens och effektivitet i betydelsen minimering av resursförbrukningen. Samtidigt kan resiliens vara helt nödvändig för effektivitet i betydelsen att verksamheten får avsedd effekt. Därför krävs ständiga avvägningar och bedömningar av vad som verkligen behövs, även om det kostar.

Resiliens handlar till sist om rörligt intellekt – att ha fantasi nog att föreställa sig alternativa scenarier, inklusive att allt går åt helvete eller i alla fall blir väldigt annorlunda mot vad man hittills trott.

Det var nog fantasi som saknades när svenska politiker på 90- och 00-talen skar ned försvaret så drastiskt bara för att säkerhetsläget såg bättre ut ett tag. Och i dag krävs fantasi om vi verkligen ska stärka vår resiliens, inte bara inför pandemier och krig i närområdet utan inför helt nya slags kriser som vi ännu inte vet någonting om.

Charlotta Levay är docent i företagsekonomi vid Lunds universitet.