I sammanhanget bör vi se närmare på de tre typer av språkstöd som ges åt nyanlända och elever med annat förstaspråk än svenska. Det ges lektioner i svenska som andraspråk. Det ges också studiehandledning för att förstå de texter som klassen arbetar med. Därtill kommer modersmålsundervisning, tidigare kallat hemspråk.
När hemspråksreformen infördes på1970-talet antogs det att elevens talade språk skulle vara basen för att lära sig att läsa och skriva och senare framgångsrikt lära sig svenska. De flesta idéer kring skolans modersmålsundervisning utmanas emellertid av arabiskan som i dag är det största språket i modersmålsundervisningen.
Den arabiska som undervisas kallas modern standardarabiska, MSA, men den är inte någons talade modersmål utan en formell variant av språket. Skillnaden mellan MSA och talade dialekter har jämförts med den mellan latin och romanska språk.
Modersmålsundervisning i arabiska i Sverige liknar därför gammaldags språkundervisning i den bemärkelsen att det är skriftspråk som studeras. Situationen analyseras av Amanda Walldoff i en intressant språkligt inriktad avhandling från 2017. Vissa elever har begränsad kontakt med skriven arabiska, medan andra går på extraundervisning i arabiska och koranläsning. MSA har utvecklats med Koranens språk som grund, och eleverna i studien uppger att om de läser arabiska utanför klassrummet är det främst Koranen som de läser.
Andra rapporter framhåller att undervisningssituationen i modersmål är komplicerad. Nyanlända elever undervisas tillsammans med personer som är födda i Sverige och som kanske har en begränsad kontakt med språket. Variationen i ålder kan också vara betydande. Det är svårt att hitta läroböcker anpassade till svensk läroplan. Lärarna har heller inte alltid utbildning för att vara språklärare och deras kunskaper i svenska kanske inte räcker för att fungera som brygga till svenska språket. Att en viss språklig nivå inte ska nås bidrar också till att göra det också svårt att utvärdera undervisningens effektivitet.
Det är viktigt för hela samhället att så många elever som möjligt lämnar grundskolan med godkända och helst höga betyg. I en kommande översyn av skolan finns det både teoretiska och praktiska skäl för att för den här elevgruppen i första hand satsa på undervisning i svenska som andraspråk och studiehandledning.
Inger Enkvist är professor emerita i spanska vid Lunds universitet.