Bästa gåvan är en lokalt inköpt bok

Bokhandlarna tjänar mer än en tredjedel av sina pengar under jul och nyår. De behöver dina inköp, Amazon gör det inte.

Bokhandlarnas överlevnad beror i stor utsträckning på hur många bokpaket som hamnar under granen.

Bokhandlarnas överlevnad beror i stor utsträckning på hur många bokpaket som hamnar under granen.

Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Krönika2024-12-21 05:00
Detta är en ledarkrönika. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är moderat.

Det kommer mycket slagg i ens digitala kanaler, men då och då får man syn på en guldklimp. Till exempel denna uppmaning, som jag läste på nätet någon gång i mitten av november. Julhandeln är viktig för många branscher, men bokhandelns väl och ve hänger på att det blir gott om hårda paket under granen.

Kulturdebatt handlar ofta om de stora, nationella institutionerna eller om den avancerade och provocerande konsten. Men väldigt mycket värdefullt kulturliv äger rum under mindre spektakulära former i kyrkans musikverksamhet, vid lokala museer och bibliotek, i föreläsningsföreningar – och i bokhandeln.

En bokhandel behöver inte vara gigantisk för att ha ett väl valt utbud, en välkomnande atmosfär och ett levande engagemang för böcker och litteratur. Små, enskilt ägda butiker är tvärtom ofta roligare än stora, och de kan spela en mycket viktig roll som centrum för kultur- och läslivet på sin ort. Författarbesök och uppläsningar, initierade lästips och ett inbjudande skyltfönster blir konkreta och kontinuerliga påminnelser om läsningens värde.

Det här uppmärksammades på ett förtjänstfullt sätt när Svenska förläggareföreningen delade ut sitt hederspris vid årets Augustprisgala. ”Litteraturen behöver vägvisare”, inleder de sin motivering och fortsätter: ”Familjeägda Dillbergs bokhandel i Kalmar har i över 150 års tid varit en sådan förmedlande kraft. Med entusiasm och noggrannhet har de skapat ett litteraturens rum där läsarens möte med boken alltid står i centrum.”

Dillbergs är alls inte ensamma. Visst finns det alltför många trista bokhandlar i rikets köpcentrum, där utbudet är andefattigt och utformningen snarare leder tankarna till ”lättstädat” än ”läsupplevelse”. Men det finns också många där man blir på gott humör och man alltid får syn på något som är värt att köpa och ta med sig för att läsa eller ge bort. Ett välskött antikvariat kan förstås fylla samma funktion, även om förläggareföreningen säkert föredrar ställen med nyförsäljning.

Postorderverksamheten hos Amazon och de svenska småkusinerna Adlibris och Bokus har sin funktion att fylla och det är lätt att förstå deras framgångar. Men nätjättarna bidrar inte till lokalsamhället, utan hotar i stället att utarma det. De väcker inte läslust utan förutsätter att denna har skapats av andra. Så gör en riktigt kulturinsats i år. Köp många julklappsböcker och gör det i närmsta välskötta bokhandel.