I samma stad som Polisen för några somrar sedan gick ut och rekommenderade kvinnor att undvika gränder och parker, gick en ung kvinna för några månader sedan med pepparsprej i handväskan. Nu är hon dömd för vapenbrott.
Hon hade den i handväskan för att känna sig trygg när hon gick ut på krogen på valborg i Uppsala – "då är det mycket skit som händer", sa hon till SVT när de uppmärksammade domen.
Det är inte bara i Uppsala eller under valborg som det händer skit. Under 2021 anmäldes omkring 27 600 sexualbrott, varav nästan 10 000 rubricerades som våldtäkt. I den Nationella trygghetsundersökningen uppger 4,6 procent att de utsattes för sexualbrott under 2020. Det skulle motsvara ungefär 375 000 personer om det i stället räknades om till antal utsatta personer i befolkningen. Det visar siffror från Brottsförebyggande rådet, BRÅ.
Rädslan för övergrepp är inte direkt obefogad.
Trots detta anser lagstiftaren att pepparsprej, som inte bara har potentialen att stoppa en angripare utan också skapar en känsla av trygghet för individen själv, är så förkastligt och farligt att det ska vara ett vapenbrott att inneha det utan licens.
Pepparsprej regleras i vapenlagen, och det som sägs i lagstiftningen om skjutvapen ska också gälla pepparsprej. Därför är det inte tillåtet att inneha pepparsprej utan licens. Det finns däremot vissa så kallade självförsvarssprayer som inte omfattas av vapenlagen, eftersom dessa inte innehåller ämnen som finns i äkta pepparsprej. Ofta används ämnen som mentol i stället för pepparextrakt.
Förvirrande? Ja. Att hålla koll på regelverket är inte så enkelt som man kan tro. Den unga kvinnan i Uppsala verkade inte medveten om att hennes innehav av pepparsprejen var ett brott. Nu har hon – givet omständigheterna – ett harmlöst vapenbrott i belastningsregistret.
Bättre hade varit att släppa pepparsprejen fri. Att det skulle falla i orätta händer bör ses som ett mindre problem i sammanhanget. Det är inte så att vapenlagstiftningen hindrar kriminella aktörer från att bära skarpladdade skjutvapen i dag. På vilket sätt skulle då vapenlagstiftningen hindra dessa från att bära på pepparsprej, om de anser sig ha ett behov av det?
Om Polisen har ett behov av att omhänderta pepparsprej från olämpliga personer, går det att utforma ett regelverk om att bara odömda personer får ha det.
Men det finns också andra dimensioner av självförsvar som kan behöva ses över.
Ibland skildras rättsfall i media som får en att fundera om man förväntas lägga sig platt inför att en aggressiv person försöker ta sig in i hemmet.
Riktigt så illa är det inte, även om det finns brister i den så kallade nödvärnsrätten. I dag finns det i lag en rätt att freda sig och ingripa med våld mot brott. Den rätten gäller upp till en nivå som inte bedöms som "uppenbart oförsvarlig". Om man når över den nivån kan det också ursäktas, om omständigheterna var sådana att man "svårligen kunde besinna sig". Något som kan vara svårt i stundens hetta.
Högsta domstolen, HD, har underkänt domar från lägre instanser mot en tidigare ostraffad man som utövat omfattande våld med en hammare mot en granne som attackerade honom med en kniv. HD ansåg att det handlade om nödvärn. Det finns alltså redan ett omfattande rättsligt skydd för våld i självförsvar.
Men gårdsägaren som 2018 sköt en inkräktare och dömdes för vållande till annans död, är ett exempel på hur nödvärnsrätten skulle behöva ses över när kommer till att freda sin borg – det som borde vara människans säkraste plats, hemmet.
En knivbeväpnad man hade varit på gården och misshandlat och dödshotat en inneboende vän. När inkräktaren återvände, gick gårdsägaren och hämtade sitt jaktgevär. När han kom upp från källaren hade inkräktaren redan tagit sig till entrén.
Gårdsägaren riktade studsaren mot marken och uppmanade inkräktaren att lämna huset. Inkräktaren lyssnade inte på honom, tog tag i gevärspipan och försökte slita åt sig vapnet. Ett skott avlossades. Trots att gårdsägaren hade en omfattande rätt till nödvärn, dömdes han till fängelse för vållande till annans död.
Inte sällan för domstolarna resonemang om att man har andra handlingsalternativ, som att låsa in sig eller fly. Även när det gäller det egna hemmet.
Nödvärn får aldrig övergå i attack och hämnd, men utrymmet att freda sig själv och andra måste vara stort. Det kan vara värt att titta på saken, särskilt när det gäller situationer i hemmet.
Ingen tjänar på föreställningen om att avvägningarna i dag är helt perfekta. För det är de inte.