Att förbjuda AfD löser ingenting

Nyligen avslöjades att en grupp människor ur den identitära och högerextrema miljön samlats för en konferens i staden Potsdam i höstas.

Friedrich Merz, partiledare för tyska oppositionspartiet CDU, när han i förra veckan besökte Stockholm.

Friedrich Merz, partiledare för tyska oppositionspartiet CDU, när han i förra veckan besökte Stockholm.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Krönika2024-01-18 05:00
Detta är en ledarkrönika. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är moderat.

Målet var att diskutera en plan för hur man kunde få miljoner människor att lämna Tyskland. I fokus var tre grupper: asylsökande, personer med uppehållstillstånd och ”icke-assimilerade medborgare”.

Arrangör var högerextremisten Martin Sellner. Deltog gjorde även ett antal lägre politiker från högerradikala AfD. Partiledningen har distanserat sig och menar att de som deltog gjorde det som privatpersoner.

Nyheten har väckt nytt liv i kravet på att de övriga partierna ska försöka få AfD olagligförklarat av författningsdomstolen. Författningen, formad av Tysklands mörka historia, medger att partier som syftar till att ”försämra eller eliminera den fria demokratiska grundordningen” kan upplösas.

AfD som helhet är i dag klassat som ”misstänkt högerextremt” av författningsskyddet. I tre delstater (Sachsen, Sachsen-Anhalt och Thüringen) är AfD till och med klassat som ”säkert högerextremt”. Det har inte skrämt väljarna. I samtliga tre förbundsländer ligger AfD stabilt kring 30 procent eller mer.

Särskilt starka är man i Thüringen, där partiet leds av Björn Höcke. Han är en central figur om man ska förstå AfD:s tilltagande radikalisering och hans inflytande i partiet är i dag mycket stort. Tilläggas bör att Höcke hyllat Sellners bok, som han gärna vill se i varje ”tysk dissidents hand”.

Fridays for Futures ledare Luisa Neubauer, Schleswig-Holsteins ministerpresident Daniel Günther, CDU, och inrikesminister Nancy Faeser, SPD, är några av de personer som i olika grad uttalat sig positivt till att få saken prövad i domstol. Andra politiker menar, helt korrekt, att en eventuell domstolsprocess spelar AfD – vars hela grundberättelse är den om underdogen mot etablissemanget – i händerna.

Häromveckan besökte CDU:s ordförande Friedrich Merz Stockholm. I samtal med journalister kom AfD på tal. En, av många, faktorer bakom partiets framgång är att man varit närvarande i städer och byar som de andra partierna inte brytt sig om. I brist på alternativ blev AfD i praktiken det enda parti som mötte väljarna i dessa bortglömda delar av landet.

Viktigast är att CDU måste våga möta AfD med öppet visir. Ta partiet på allvar och övertyga väljarna om att den egna politiken är bättre än den Höckes gäng erbjuder. Precis så enkel, och samtidigt så förtvivlat svår, är utmaningen för CDU och de övriga partierna.

Erik Thyselius är verksam vid Axess publishing och programledare i Axess TV.