Att fira nationaldagen med fientlig militärparad

Det går att vänja sig vid nästan vad som helst. Det visas också av taiwanesernas relativa lugn trots Pekings upptrappade hot.

Symbolen dubbeltian, kombinationen av två "tio"-tecken, prydde tårtan vid det trevliga nationaldagsfirandet i Stockholm.

Symbolen dubbeltian, kombinationen av två "tio"-tecken, prydde tårtan vid det trevliga nationaldagsfirandet i Stockholm.

Foto: Henrik L. Barvå

Krönika2021-10-09 05:00
Detta är en ledarkrönika. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är moderat.

I morgon firar Taiwan sin nationaldag, allmänt känd som dubbeltio-dagen med anledningen av att den infaller tionde oktober. I år firar det stolta öriket sin 110:e nationaldag. En period som rymmer en komplicerad historia samt dessvärre en minst lika kompicerad nutid.

Förra fredagen firade Folkrepubliken Kina, den gigantiska kommunistdiktaturen, sin nationaldag genom att hålla ett slags militärparad i Taiwans luftförsvarszon. Det sortens kränkningar var så sent som för bara något år sedan väldigt ovanliga.

Men i fjol hände något och antalet exploderade till hela 380 stycken. Det har dock visat sig bara vara en försmak på vad som komma skulle. Hittills i år har över 600 kinesiska kränkningar av Taiwans luftförsvarszon genomförts. Från förra fredagen, Kinas nationaldag, till i måndags skedde över 150 sådana kränkningar. 

Det är en maktdemonstration av sällan skådade mått. Peking har aldrig släppt uppfattningen att Taiwan ska återförenas med Fastlandskina, men det har inte drivits särskilt aktivt. En inte föraktfull del av den interna censuren har ägnats åt att hålla nere kraven på att invadera Taiwan. För det har man inte haft kapacitet att göra.

Men nuvarande presidenten Xi Jinping har bestämt sig för att gå till historien som den som faktiskt gjorde det och aggressionerna har följt som ett brev på posten. Och kapaciteten att invadera kan finnas redan nu.

En som tror detta är Taiwans försvarsminister Chiu Kuo-cheng som nyligen förklarade att han tror att Kina redan skulle kunna invadera Taiwan men att kostnaderna i nuläget skulle vara för höga. Däremot tror han att Kina har perfekta förutsättningar för en fullskalig invasion 2025.

Förhoppningsvis har han rätt i att det ännu kommer att dröja några år. Det ger även resten av världen tid att agera för att hjälpa till att skydda Taiwan och försvara landet från anfall. Japan har relativt nyligen börjat inse behovet av att man tar ett militärt ansvar i närområdet och är en viktig allierad till USA vad gäller Taiwans försvar. Detsamma gäller Storbritannien och inte minst Australien som nyligen ingått ett uppmärksammat säkerhetssamarbete med USA.

Även Sverige behöver agera för att stärka Taiwan på alla sätt vi kan. Det behöver inte vara militärt även om det inte skulle skada. Det kan även vara diplomatiskt, genom att låta Taipeis representationskontor i Stockholm faktiskt kallas Taiwans ambassad sänder man en tydlig signal till Kina att vi erkänner Taiwan som ett eget land som rår över sitt eget öde.

Vi bör också öka det ekonomiska utbytet med Taiwan. Det skulle förstås vara fördelaktigt även för oss men än viktigare är att det skulle stärka Taiwan i ett läge då det behövs mer än någonsin. Således bör även utbytet utökas gällande forskning och utbildning. Det skapar välstånd i båda länderna samt ökar det kulturella utbytet mellan länderna.

Sverige gör redan en del för Taiwan, vilket ambassadör Vincent Yao nogsamt påpeka på nationaldagsbanketten på Historiska museet i Stockholm i onsdags kväll. Han tackade regeringen för att den uttryckt att alla lösningar måste godtas av det taiwanesiska folket och uppmärksammade det utbyte våra länder redan har inom ekonomi, politik och utbildning.

undefined
Ambassadör Vincent Yao under sitt öppningsanförande vid nationaldagsfirandet på Historiska museet i onsdags.

Men att Litauen vågar stå upp mot Kina och ta Taiwans parti medan Sverige tippar på tå är skamligt. Ensam är svag och genom att ställa oss på rätt sida av historien skulle vi också bidra till att minska trycket på varje enskilt land som väljer att göra det rätta.

Kina lever hårt på att saluföra myten att demokrati är ett västerländskt koncept som inte är lämpat för kineser. Och Taiwan, den mandarintalande demokratin, är ett bevis på hur löjligt detta påstående är. Självklart vill diktaturens kommunister behålla makten, men det har inget att göra med att kineser inte klarar av demokrati.

Och trots detta enorma hot som dessutom ökar både i omfång och aggressivitet för vad dag vägrar taiwaneserna att ge sig. President Tsai Ing-wen förklarade i samband med de omfattande militära provokationerna den senaste veckan att Taiwan kommer att göra allt som krävs för att försvara sig. Ord som återkommer gång på gång, och de är allvarligt menade.

Taiwan är förhållandevis välrustat och kan bjuda på gott motstånd. Men det ändrar inte på det grundläggande förhållandet. Hur beundransvärt landet än är så är det en mus som står framför ett lejon och vägrar att ge vika. Ett mod och en stolthet som är bortom beundransvärt. Vi är skyldiga att hjälpa till eftersom vi kan och det är rätt.