Är det dags att bli lite trevlig nu?

Ett par kvällstidningsartiklar fick mig att inse att årets nyårslöfte inte skulle handla om vare sig mat, tobak eller motion.

Ett nyårslöfte måste inte handla om att bli vackrare på utsidan.

Ett nyårslöfte måste inte handla om att bli vackrare på utsidan.

Foto: Ingvar Karmhed/TT

Krönika2024-01-02 05:00
Detta är en ledarkrönika. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är moderat.

För några veckor sedan var jag på julfest hos den amerikanske ambassadören. Även om jag gladde mig åt inbjudan till vackra Villa Åkerlund vid Djurgårdsbrunnsviken i Stockholm, gick jag dit med en viss oro.

Tillställningen var ett mingel där man går runt och konverserar andra gäster. Detta är något jag alltid avskytt, helt enkelt för att jag är så dålig på det. Jag har inga problem med att stå på en scen och sjunga, inte heller räds jag att som lärare ta mig an ett rum fullt av hormonstinna elever. Men att småprata med främlingar gör mig nervös.

Det hela blev dock en angenäm upplevelse. Många av gästerna var amerikaner, vältränade i att skapa sociala kontakter. Deras utåtriktade beteende smittade av sig och jag blev mer och mer sällskaplig. Varje nytt samtal blev lättare än det föregående.

Att första intrycket är viktigt är något vi alla vet. Tyvärr är jag i allmänhet usel på just det. Mina bästa vänner säger att första gången de träffade mig så tyckte de inte om mig. Att vi ändå blev kompisar berodde på att de tvingades möta mig fler gånger, på grund av studier eller arbete, och jag fick möjlighet att visa fler och bättre sidor av mig själv.

Jag har alltid tänkt att det i grunden handlar om att jag är blyg, liksom att jag ogillar ytlighet. Men efter att ha läst Jens Liljestrands artikelserie i Expressen (10/12, 11/12), inser jag att jag måste sluta leta bortförklaringar. Jag framstår ofta som otrevlig och det behöver jag ändra på.

Liljestrand skriver att han är trött på att uppfattas som sur, arrogant och dryg. Att han skäms över att han har så få riktiga vänner. Det är känslor som jag kan känna igen mig i. 

I sina texter beskriver Liljestrand hur han genom psykologen Björn Hedensjö blir medveten om att en sympatisk personlighet inte är en medfödd egenskap. Den som ser sociala kontakter som ett arbete och anstränger sig, kan snart bli mer omtyckt.

Det kan handla om att sådant som att le och vara generös med ögonkontakt. Men Hedensjös främsta tips är att bete sig som om folk redan tyckte om dig. Kan man visa hur man är när man umgås med sina vänner och känner sig trygg, kommer nya bekantskaper att få ett mer positivt intryck. En social dygdighet, om man så vill.

Vi formas av våra sammanhang där var och en måste bidra till det sociala samspelet. Älskad av alla lär jag aldrig bli, men mitt nyårslöfte för 2024 är att försöka bli en trevligare person.

Jonatan Lönnqvist är sångare och pedagog.