Ledare: Tillbaka till framtiden?

16 januari 2013 06:00

Säga vad man vill, men arbetarrörelsen har verkligen börjat ägna näringslivet ett allt större intresse.

Stefan Löfven var först ut med sin beryktade "affärsplan". LO:s styrelse kontrar nu med att presentera den nya bolagsformen "samhällsbolag", det vill säga aktiebolag med begränsat utrymme att plocka ut vinst.

LO:s uttalade syfte med den nya bolagskonstruktionen är att minska vinstuttaget i välfärdsföretag. Varför då, kan man fråga sig?

Det finns bra och dåliga offentliga verksamheter liksom det finns bra och dåliga privata verksamheter. Det är inte dyrare med privata alternativ inom välfärden. Det finns heller inget som tyder på att det är sämre.

Tillsynen måste definitivt bli bättre. Men välfärden behöver LOV och många alternativ så att vi kan ställa höga krav när det gäller äldreomsorg, skola, barnomsorg och vård.

Pengarna som välfärdsföretagen plockar ut blir heller inte per automatik över om verksamheten överförs i landstingsstyrd eller kommunal regi. I den mån välfärdsföretagen förvandlar skattepengar till vinst så är kommunernas, landstingens och skattebetalarnas kostnader ändå mindre än i kommunernas egna verksamheter. Riskkapitalet som investeras i vård, skola och omsorg, och återinvesteringarna som sker i verksamheterna, är dessutom många gånger större än vinstuttagen.

Det viktigaste för LO verkar vara att ingen ska få göra vinst. Skulle LO:s förslag bli verklighet vore det nådastöten för mångfalden inom välfärden. För vilken företagare skulle satsa på en verksamhet där företagaren få ta risken men berövas på möjligheten att styra över verksamheten?

Svenskt Näringslivs vd, Urban Bäckström, är inte heller nådig i sin kritik:

"I grunden gör nu LO en attack på företagandet i vårt land som inte kan accepteras och speglar en syn på marknadsekonomi som borde höra till ett förgånget 1970-tal. Jag hade sett fram emot förbättrade relationer med LO för att i konstruktiv anda tillsammans påverka samhällsutvecklingen i rätt riktning. Dagens attack på företagandet tycks visa att LO vill välja en annan och för vårt land farlig väg. Det är djupt beklagligt."

Medan välfärdens dödgrävare letar sig allt djupare ner i skyttegravarna ägnar sig den andra delen av arbetarrörelsen åt att upprepa samma misstag som lett till de två senaste valförlusterna. Det förvånar faktiskt.

I måndags bröt partiledaren Stefan Löfven den kompakta tystnaden när han i en radiointervju avslöjade vad som väntar om Socialdemokraterna vinner valet 2014. Rutavdraget för läxhjälp åt gymnasieelever ska avskaffas, jobbskatteavdraget ska minska, krogmomsen ska höjas liksom arbetsgivaravgifterna för unga.

Vi tar det en gång till: Höjda arbetsgivaravgifter för unga, höjd krogmoms, minskat jobbskatteavdrag och minskat rutavdrag. Igen. Lägg till lite billigare tandvård så har ni budskapet Mona Sahlin gick till val på 2010. Alla minns hur det gick.

I november lanserade Löfven Socialdemokraterna som Framtidspartiet. Den politik han hittills presenterat är dock varken nyskapande eller jobbskapande. Knappast vinner den några val heller.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Johan Eriksson