Gästen: Vem vill ha en grön jul?

24 december 2012 06:00

Miljöpartiet porträtteras ofta som det självklara framtidspartiet. Så här i juletid är det därför intressant att föreställa sig hur en grön jul skulle se ut. En jul i ett Sverige styrt av MP hade inte varit som en vanlig jul. Tänk till exempel om julafton, som i år, skulle råka infalla på en köttfri måndag! Det hade blivit tofu och quorn på julbordet.

Kanske hade det spelat mindre roll. Det hade förmodligen ändå varit svårt att få tag i bra kött i ett land där den siste lantbrukaren för länge sedan fallit för dieselskatter, kilometerskatter, gödselskatt, och ständigt utökade djurskyddsregler. Då hade det bara återstått mjölk från Lidl och penicillinskinka från Sydeuropa.

Någon vit snö skulle förmodligen inte vara närvarande på den gröna julen. När MP lagt ned kärnkraftverken skulle luften fyllas av röken från kontinentens kolkraftverk. Och klimatet skulle bli än mildare. Den 22 november skickade MP ut ett pressmeddelande där de såg Kina och Tyskland som miljöpolitiska föredömen för Sverige. Kina är i färd med att bygga mer än 300 nya kolkraftverk och Tyskland mer än 20 nya kolkraftverk. Det bådar för brun snö, om det överhuvudtaget faller någon.

Tillresande släktingar skulle man ha fått vänta på i MP:s Sverige. Flygskatter skulle hålla fränder från andra landsändar på sin kant. Tåg skulle det naturligtvis finnas. Men inte ens tågen skulle man kunna lita på. Det fick vi lära oss när MP samarbetade med S om stora infrastruktursatsningar under Perssonåren. Det blev några ståtliga invigningar i storstadsområdena. Men underhållet, ja det brydde man sig inte om.

Återstår bilen, som med alla pålagor endast några få språkrör och vindparksoligarker skulle ha haft råd att köra. Det är dock tveksamt om de skulle våga. Med tanke på att Vägverket fått indragna medel och förbudet mot dubbdäck hade det varit livsfarligt att ge sig ut på vinterväglag.

Att bli skadad hade inte varit att rekommendera i Miljöpartiets Sverige. Carl Schlyter i EU-parlamentet har lobbat för att EU ska tvinga Sverige att släppa in homeopater och andra kvacksalvare i den ordinarie vården. Krockar man med bilen kanske man får en helande kristall att lägga på den ömmande nacken.

Nej, det är nog bäst att gå om man förflyttar sig någonstans på julafton. Men gå i grupp och ta med något tillhygge! Vargar får inte jagas och vad ska de äta när älgarna har tagit slut? Se också till att inte lämna hemmet obevakat. Med kortare fängelsestraff och fler amnestier kommer det att vara ovanligt många tjuvar i farten.

På juldagen hade det åtminstone varit dags för kungens jultal. Nej, just det! Kungahuset ska ju bort. Det hade väl fått bli en hälsning från president Gahrton. Kanske en passande avslutning på en grön jul.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Mathias Bred