Förslaget om att göra Winternet till ett kommunalt dotterbolag stötte på patrull i Bodens kommunstyrelse tidigare i veckan. Trots att det hade varit bättre att döda projektet en gång för alla som Moderaterna ville, ska nu förslaget malas en vända till i de kommunalbyråkratiska kvarnarna.
Winternet är i dag en ekonomisk förening, men eftersom två av tre delägare, Luleå kommun och Luleå tekniska universitet, har dragit sig ur har Bodens kommun utrett föreningens framtid. Winternet är i dag ett utbildnings- och utvecklingscentrum för idrott, friskvård, folkhälsa, hälsa och rehabilitering.
Efter en upphandling fungerar också Winternet som företagshälsa för Bodens kommun. För att undvika upphandling i framtiden är tanken att kommunen ska finansiera verksamheten. Det betyder att inte mer än 20 procent av omsättningen kan komma från externa intäkter, annars måste verksamheten upphandlas.
Det verkar som om kommunen ser upphandling som ett nödvändigt ont som man helst slipper. Men då har man missat hela poängen. Regelverket syftar till att skydda nyttjandet av offentliga medel och utnyttja konkurrensmöjligheter. Nu vill man effektivt strypa alla konkurrensmöjligheter.
Winternet framstår också som en kommunal önskedröm. Kommunalrådet Claes Nordmark (S) ser att Winternet skulle kunna bli en katalysator inom tillväxtområdet vård, hälsa och omsorg. Han menar till och med att det kan bli ett nav för hälsa på elitnivå. Hur kommunen ska kunna bedriva företagshälsovård och samtidigt skapa ett nav på elitnivå med nästan bara offentliga medel framstår dock som något oklart. Det påminner mer om ett högriskprojekt än kommunal kärnverksamhet.
I ärendet menar man att eftersom Boden har en historia som residens av länssjukhus, garnisonssjukhus och högskoleutbildningar inom området så är det nu naturligt att arbeta in hälsa, vård- och omsorg som ett tillväxtområde. Som att andra kommuner som de facto har kvar allt detta inte också anser att det skulle kunna vara ett tillväxtområde.
Kommuner ska vara försiktiga med att bedriva sådan verksamhet som privata aktörer skulle kunna sköta bättre och till ett bättre pris. Kommunala önskedrömmar, ekonomiska risker och osund konkurrens gör att det finns starka skäl att skjuta ner förslaget helt.