Vore vansinnigt att inte få pausa Kronanbyggen

Kronandalen har hittills inte blivit den succé som kommunen hoppats på och nu pausas nya byggnationer i området.

Flera byggen på Kronandalen ser nu ut att försenas med åtminstone ett år.

Flera byggen på Kronandalen ser nu ut att försenas med åtminstone ett år.

Foto: Montage

Ledare2022-11-23 05:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Hela sex byggbolag har bett kommunen om att få skjuta på starten för sina byggen med ett år, rapporterar Kuriren. Och kommunstyrelsens arbetsutskott som sammanträdde i måndags är positivt inställd till detta.

Man kan förstås fråga sig varför kommunen ska vara så generös mot byggbolagen. De har fått möjligheten att bygga i Kronandalen under vissa förutsättningar och om de inte kan leva upp till dessa borde de väl rimligtvis få lämna tillbaka byggrätten? Detta är trots allt en affärsrelation och inte en kamratförening.

I vanliga fall finns det också goda skäl för kommunerna att vara rätt tuffa mot byggbolagen om de kommer med den här sortens propåer. Annars äventyrar man faktiskt ganska snabbt hela upphandlings- och anbudsförfarandet. Om företag skulle kunna börja räkna med mer liberala parametrar för de projekt de vill genomföra riskerar aktörer som avser att hålla sig inom de gränser de tilldelas att hamna i en sämre sits. 

De som verkligen drabbas skulle i slutänden förstås vara kommuninvånarna som får sämre service för sina surt förvärvade skatteslantar. Något som knappast kan sägas vara behövligt.

Det här är dock inte en vanlig situation. De här tämligen långa projekten har råkat hamna i en förhållandevis hastigt påkommen ekonomisk kris. Inflationen är inte bara tillbaka, den rusar runt i rummet likt en elefant i porslinsbutik. Räntorna skenar och det finns knappast en insatsvara vars pris inte har gjort detsamma. Förhoppningen är att ett extra år ska ge den ekonomiska stormen tid att bedarra.

Är det något fel på att ha principer? Absolut inte, men om verkligheten förändras är det galet att inte ändra kartan också. Ingenting gott har någonsin kommit av att politiker ignorerar verkligheten. Med andra ord är det fullt lämpligt att kommunen accepterar byggbolagens önskemål.

Men som Samuel Ek (KD) påpekar bör kommunen inte låta detta ske upprepade gånger. Det är inte omöjligt att det rådande ekonomiska kaoset fortsätter. Det kan också tänkas att vissa byggbolag kan försöka igen inte av nödvändighet utan för att helt enkelt öka sina alternativ. Det bör förstås inte godtas. Och ett fortsatt ekonomiskt kaos kan förstås vara påfrestande, men om det kräver så långa förskjutningar bör läget betraktas som så förändrat att processen bör börja om.

Så även om det finns skäl att vara generös för tillfället bör kommunen vara på sin vakt och komma ihåg att verksamheten är till för invånarna och inte byggbolagen.