Vore bisarrt att tillåta biobesök som friskvård

Sveriges biografer föreslår nu att biografbesök ska accepteras inom ramen för arbetsgivares friskvård. Det lär knappast hända.

Få saker slår att bänka sig i biomörkret och se en bra film. Men hur man än vrider och vänder på det så är det inte friskvård.

Få saker slår att bänka sig i biomörkret och se en bra film. Men hur man än vrider och vänder på det så är det inte friskvård.

Foto: Montage

Ledare2023-03-20 16:30
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Det är mycket lull-lull när förslaget ska motiveras. Som rapporterats i Kuriren hänvisar Helena Eklund, marknadschef för Filmstaden, till allt ifrån att film kan stärka vår empatiska förmåga till att det är en gemensam och demokratisk kulturupplevelse samt att det är billigare än padel.

Hon har förstås rätt i alltihop. Men bortsett från det gemensamma inslaget kan detsamma sägas om en bok också. Eller frimärkssamlande. Praktiskt taget alla hobbyer har förmånliga effekter i form av välbefinnande och meningsskapande. Om det så rör serietidningar eller att samla, kategorisera och ställa ut japanska sexleksaker från 1800-talet.

Men friskvård handlar inte om välmående i största allmänhet utan om fysiskt välmående. Det finns förstås fler begränsningar än så här men det ska i varje handla om ett slags fysisk aktivitet. Anledningen till detta är att det är något vi mår bra av, som många gör för lite av och som vi kan behöva en liten knuff för att ta oss för.

Nu har visserligen biograferna lidit onödigt hårt alltsedan pandemin. Även om det så sakta verkar börja bli bättre enligt mina egna observationer från biomörkret, vilket förstås är glädjande. Men det tar en väldigt lång tid. Jag förstår att biografägarna behöver öka sina inkomster. Men detta är inte ett seriöst sätt att försöka göra det.