Följande fem personer har vunnit varsitt exemplar av Jojje Olssons nya bok Taiwan: Den okända och hotade demokratin.
Lizette Nyström
Inger Wallin
Pontus Westerholm
Henrik Barvå
Marcus Moonlit
Vinnarna har meddelats via mejl och böckerna kommer att skickas under veckan. Ledarsidan tackar alla som har deltagit. Den som inte har vunnit boken men ändå vill läsa den kan ladda ned den gratis som pdf från utgivaren Arena Idé. Det går också fortfarande att köpa den i pappersform. Den kostar 97 kronor inklusive porto vilket swishas till nummer 076-795 60 01, mottagare Ulf Mårtensson. Inkludera leveransadress i meddelandet. För kontinuerliga uppdateringar om Kina kan du följa Jojje Olssons sida Inbeijing.se på Facebook.
Här de vinnande boktipsen (utan inbördes ordning):
Det lyckliga Arabien – en forskningsfärd 1761 – 1767
Thorkild Hansen
Med hjälp av brev, dagböcker och andra dokument har den danske författaren Thorkild Hansen sammanställt en spännande berättelse om de fem männen, varav en svensk, som for iväg på en expedition till Orienten för mer än 250 år sedan. De skickades ut för att ge svar på frågor som de lärda runt om i Europa ställde. Vi får följa den lilla tappra expeditionens färd genom trakter i Mellanöstern som vi även idag hör talas om: Basra och Mosul i Irak, Shiraz och Persepolis i Iran och inte minst Damaskus, Aleppo och Palmyra i krigets Syrien. Genom boken kommer vi deltagarna nära, lär känna deras olika karaktärer och känner med dem i alla deras prövningar. Det är en fascinerande kunskap vi får oss till livs om vad som format den här delen av världen. Jag rekommenderar den varmt!
Mitt krig mot Putin: Den sanna historien om stora pengar, mord och en mans kamp för rättvisa
Bill Browder
Verklighetsbaserad och avslöjar det kommunistiska systemets falskhet och grymhet. Uppenbarar gränslös girighet och den röta den sprider – som också finns i den nordiska bankvärlden. Skildrar beundransvärt mått av mod, civilkurage och lojalitet.
Zero to one
Peter Thiel
Trots att den är relativt kort innehåller den flera tankespår. Dels beskrivs hur ett fåtal teknikföretag har kommit att dominera och vad man kan lära av dem. Han vänder på många etablerade sanningar om konkurrens och företagande. Boken berör också en längre trend av kulturell, ekonomisk och teknologisk stagnation där horisontell utveckling (geografisk spridning och effektivisering) sker snarare än vertikal utveckling(ny teknik som skapar något som inte redan finns). IT-sektorn är det ända som har förändrats, och även det verkar nu börjar stagnera. Thiels tankar är manar till egna reflektioner om samhällsutveckling, och det är väl det bästa en bok kan erbjuda.
A song of fire and ice
George R. R. Martin
Många är det som fascinerats av tv-serien Game of Thrones, och bokserien A Song of Ice and Fire som den bygger på, även om slutet lämnade en del övrigt att önska. Men som så ofta så överträffar verkligheten dikten, i alla fall om man skalar bort drakar och magi. Mitt boktips är därför The Plantagenets - The Kings Who Made England av Dan Jones (William Collins 2013). Historien om denna engelska dynasti sägs också ha varit en av inspirationskällorna för författaren George RR Martin när han skrivit sin fantasyserie.
Intriger, maktkamp, inbördeskrig och blodiga uppgörelser genomsyrar den engelska medeltidshistorien och de får fiktionen att blekna. Vi möter kända kungar som Rikard Lejonhjärta och mindre hända som Henrik III, ända fram till den period som skulle blir dynastin Plantagenets undergång - Rosornas krig mellan ättegrenarna York och Lancaster (och som skildras i Dan Jones uppföljare The Wars of the Roses, och som jag också kan rekommendera).
Goda omen
Terry Pratchett och Neil Gaiman
Vad händer när man kombinerar två storslagna humorister med fantastiska berättarförmågor? Man får Goda omen. TV-serien som släpptes nyligen var väldigt bra, men kan ändå inte mäta sig med det mästerverk som boken är. Ett såväl roligt som tänkvärt försvar för människans existens.