När S styr – fler politiker och mer administration

Socialdemokraterna gick till regionval på att ändra utvecklingen av vården. Just nu ser det mest ut som om det kommer att bli mer byråkrati för pengarna.

Politikernas och byråkratins högborg.

Politikernas och byråkratins högborg.

Foto: Peter Johansson

Ledare2023-02-23 05:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Det nya rödgröna regionstyret med Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Centerpartiet har fått en katastrofal början. Det första man gjorde var att försöka kuppa fram sig själva till regionstyrelsen en månad i förväg genom att smyga in ärendet på regionfullmäktige. Det hade inte meddelats i förväg utan lyftes av en ledamot under sammanträdets gång.

Regionfullmäktiges andre vice ordförande Daniel Bergman (M) från Piteå överklagade beslutet genom att ta det till förvaltningsrätten för en lagenlighetsprövning. Domstolen kom fram till att beslutet inte kommit till i laga ordning och således inte var giltigt (målnummer 2031-22). Varken en vacker eller lovande inledning.

Nu har det gått över fem månader sedan de rödgröna vann regionvalet. Ännu har väldigt lite hänt. Få förslag har sett dagens ljus. Till majoritetens försvar kan förstås anföras att de möjligen inte ville samarbeta ihop och kanske inte alls kommer överens, men att alla väldigt gärna vill styra.

Hur det än må vara med den saken har majoriteten arbetat hårt från första dagen med att utöka politiken och byråkratin. Det verkar vara det partierna är verkligt överens om. Till att börja med har man numera sex stycken majoritetsråd och ett oppositionsråd jämfört med förra mandatperioden då det räckte med tre stycken majoritetsråd. Man kunde förstås tänka sig att det skulle bli mycket verkstad med sex råd. Men så har det ju som bekant inte blivit.

Utöver detta har man inrättat Hälso- och sjukvårdsnämnden. Regionen har alltså blivit tre regionråd och en nämnd rikare. Jackpot!

Uppenbarligen ser man stor potential att förslösa det ekonomiska utrymme som skapades genom organisationsförändringen under den förra mandatperioden. Kan man göra av med alltsammans på mer politiker och en växande administration? Tveksamt, men S, V och MP verkar ha bestämt sig för att försöka.

Regionen måste fokusera på att utveckla vården, inte utöka byråkratin. Moderaterna som var det stabilare kortet i den förra majoriteten fortsätter att lägga fram förslag för detta, vilket Kuriren har rapporterat om. Partiet vill utreda fler hälsocentraler samt en barnmorska för en födande. 

Hur lång tid av mandatperioden ska gå åt innan den rödgröna majoriteten har något politiskt program för att utveckla vården? Det kan väl inte sluta med fler politiker och mer byråkrati allena?