SD är riksdagens näst största men också yngsta parti. Jimmie Åkesson säger att nästa mål är att bli störst. Men vilka röstar på partiet i dag?
Partiet går hyfsat bra bland väljare med invandrarbakgrund. SD har stöd av 11,2 procent i gruppen med utländska bakgrund. Det kan jämföras med Centern, Kristdemokraterna och Liberalerna som alla har stöd av mindre än fyra procent i samma grupp. En liberal inställning till invandring verkar alltså inte vara en given valvinnare bland väljare med utländsk bakgrund.
Mansdominansen finns kvar men kvinnorna knappar in. I SCB:s partiundersökning svarar 13,4 procent av kvinnorna att de skulle rösta på SD. Samma siffra för Vänsterpartiet är 7,6 och för Centerpartiet 6,5. Det är märkligt att vi fortsätter att tala om SD som ett mansfenomen medan V och C förknippas med kvinnor. SD är ju lika stora bland kvinnor som C och V är tillsammans. Men visst om Åkesson ska kunna göra SD störst måste han fundera på hur de kvinnliga väljarna ska bli fler.
SD har gått från att vara ett provinsiellt parti till att bli ett parti i hela landet. Det var i Skåneland som SD först växte sig starkt. Nu måste vi dock ändra bilden. Enligt SCB har SD stöd av 18,3 procent av väljarna i den region som kallas Sydsverige. Det är ett mindre stöd än i t.ex Småland med 19,4 procent, Västsverige med 20,3 och Norrlandsregionerna där SD har stöd av över 21 procent.
Skånemoderaterna har flera lokala företrädare som har lagt sig nära SD och därför kunnat vinna tillbaka väljare. Samtidigt har SD haft lättare att växa i Norrland där många tidigare S-väljare tyckt att steget till M ideologiskt har varit för långt.
Sett till åldersgrupper har SD starkast stöd bland människor i övre medelåldern och bland yngre pensionärer. 28 procent av de som är mellan 55 och 64 år och 23 procent av dem som är 65 till 74. Svagast är partiet bland 35 till 44 åringar där man bara har stöd av drygt 13 procent. Sedan vet vi att SD hade mycket starkt stöd i skolvalet.
SD är ett arbetarparti. Jimmie Åkesson har stöd av nära 25 procent i grupperna med bara grundskola eller gymnasial utbildning men bland akademiker faller stödet till strax under tio procent. I gruppen arbetare har SD stöd av 27 procent men bara av 13 procent av tjänstemännen. I gruppen företagare stöder 24 procent SD. En gissning är att det ofta handlar om hantverkare och andra småföretagare.
Kanske kan man säga att SD håller på att normaliseras till ett ganska normalt parti. Det finns över hela landet, det har fler manliga väljare men går ändå okej bland kvinnor, det lyckas attrahera röster från nysvenskar och har inte en för gammal eller för ung väljarskara. Det som sticker ut är fortsatt den tydliga arbetarklassdominansen bland sympatisörerna. Det är en utmaning för Jimmie Åkesson nu när han samarbetar med en borgerlig regering.