Viktigt skilja på religion och person

Lagen om hets mot folkgrupp behöver ses över. Att skydda minoriteter innebär inte att Sverige ska ha blasfemilagar.

Koranen är självfallet viktig för alla muslimer. Men att missakta den är inte detsamma som att missakta människorna som högaktar den.

Koranen är självfallet viktig för alla muslimer. Men att missakta den är inte detsamma som att missakta människorna som högaktar den.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Ledare2020-09-03 03:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Senaste tiden synes sakernas tillstånd mer urspårat än annars. Det var illa nog när den danske politikerna Rasmus Paludan beslöt sig för att besöka Sverige i jakt på den uppmärksamhet hans fjanterier inte längre uppbådar i Danmark. Sedan eskalerade det, och det kan inte skyllas på den danske tomten.

Paludan, som avsåg att bränna en koran inlindad i bacon, meddelades ett tvåårigt inreseförbud till Sverige. Detta eftersom hans närvaro skulle vara ett "hot mot grundläggande samhällsintressen". Vilket nonsens.

Att inte mer än en handfull svenskar såg fram emot Paludans besök och hans idiotiska tilltag förändrar faktiskt inte saken. Sverige har en hårdare linje mot den danske fjanten än mot nazisterna under andra världskriget. Listan på namnkunniga förbrytare som har kunnat besöka Sverige utan problem kan göras lång. Lägg därtill att vi inte ens kan ta oss samman att utvisa de imamer som faktiskt utgör ett hot mot rikets säkerhet. Men Paludan är så farlig att han inte kan få resa in i landet. Det är löjeväckande. 

Detsamma kan sägas om det som följde. När yttrandefriheten sätts under tryck träder andra ofta in för att utföra motsvarande handling. Därför greps efter beskedet om Paludans inreseförbud ett antal personer i Malmö för hets mot folkgrupp efter att ha använt en koran som fotboll. 

Är det ett lika fånigt beteende som att bränna koranen? Absolut. Men på vilket sätt är det hets mot folkgrupp i egentlig mening. Vare sig en människa eller en grupp människor är samma sak som sin religion. I ett fritt samhälle måste religioner få kritiseras, ja även hånas. Det är inte bara okontroversiellt i förhållande till kristendomen, det närmast förväntas. Judendomen är förvisso inte utsatt för påtaglig kritik, däremot blomstrar antisemitismen utan att något särskilt görs åt saken.

Men när det gäller islam blir det genast annorlunda. Lagen gäller inte lika för alla. Att visa missaktning mot en religiös urkund eller trosuppfattning ska inte vara brottsligt, att göra detsamma mot människor på grundval av deras religion är någonting annat. Detta måste lagen vara tydlig med, så är det inte i dag.

Att bli illa berörd av någonting är inte detsamma som att vara utsatt för en kränkning. Blasfemilagar är ett växande problem världen över, och Sverige rör sig i fel riktning i frågan. Regeringen bör skyndsamt tillsätta en utredning för att se till att stärka yttrandefriheten, understryka frånvaron av blasfemilagstiftning och förtydliga brottet hets mot folkgrupp.