Viktigt att skydda företagen mot skadliga uppköp

Det ska bli möjligt för staten att kunna stoppa försäljningar av säkerhetskänsliga verksamheter.

Att stoppa utländska uppköp av säkerhetskänsliga företag är gott. Men det blir rött ljus för att inga statliga företag har engagerats i totalförsvaret.

Att stoppa utländska uppköp av säkerhetskänsliga företag är gott. Men det blir rött ljus för att inga statliga företag har engagerats i totalförsvaret.

Foto: Johan Nilsson/TT

Ledare2020-08-31 03:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Det föreslår den rödgröna regeringen i en lagrådsremiss (27/8). På så vis ska företag viktiga för Sveriges säkerhet inte falla i händerna på hotfulla främmande makter.

Uppköp av företag har blivit ett vapen för främmande makter att komma över både kunskap och strategisk infrastruktur i andra länder. Om kalla kriget var tiden då spioner stal försvarshemligheter så har de i dag fått sällskap av affärsmän som går auktoritära staters ärenden.

När utländska intressenter har lagt bud på svenska företag har vi många gånger betraktat det som en angelägenhet för den fria marknaden. Problemet är att mer än marknadsekonomins logik har styrt uppköpen – vilket det har tagit lång tid för politiken och kanske särskilt näringslivet att inse. Som M-ledaren Ulf Kristersson har påtalat (Norrbottens-Kuriren 25/4) har vi inte tidigare varit med om att det har funnits auktoritära länder som också är ekonomiskt framgångsrika. 

Det är därför välkommet att regeringen nu agerar för att se till att företag vars verksamheter eller tillgångar är viktiga för rikets säkerhet inte hamnar i orätta händer. Lagstiftningen på området är dock en balansakt. Företagsägarna ska inte behöva stå kvar med osäljbara tillgångar.

Samtidigt krävs det mer än en statlig nödbroms vid företagsförsäljningar till utlandet för att minska sårbarheten. Ett bolag är mest ett skal – det är innehållet som räknas. Och om inte företagen i sin verksamhet tar höjd för att säkra viktiga tillgångar eller minska sårbarheter blir ett statligt försäljningsstopp närmast verkningslöst. 

Som exempel kan vi ta ett järnvägsbolag som förvaltar samhällskritisk infrastruktur i Sverige. Om alla reservdelar till lok och vagnar skulle komma ifrån en eller två tillverkare i Kina är verksamheten oerhört sårbar för störningar i den globala handeln oavsett vem som äger företaget.

I slutet av förra året överlämnades också en övergripande utredning om näringslivets roll inom totalförsvaret (SOU 2019:51). Den hade letts av Elisabeth Nilsson, med ett förflutet som vd för Jernkontoret. Hon påpekade då det uppseendeväckande i att inte ett enda statligt bolag har ett samhällsuppdrag kopplat till totalförsvaret. Detta trots att det finns många statliga bolag som betyder mycket för samhällets funktion och säkerhet, som Vattenfall, SJ, Green Cargo och Teracom.

Att stoppa främmande makt från att köpa upp företag viktiga för landets säkerhet är bra. Men det återstår mycket arbete med att rusta företagen mot alla andra hot.