Pandemin fick många och omfattande effekter på samhället, naturligtvis kanske främst på sjukvården. En av dem var att mycket vård blev uppskjuten. Bland annat var det många människor som fick se nödvändiga operationer skjutas på en oviss framtid.
När pandemin i praktiken var över för svenskt vidkommande uppstod givetvis frågan hur man skulle hantera vad som vid det laget hade börjat kallas vårdskulden. Dåvarande regionledningen valde att upphandla externa utförare av operationer. Det hade den inte behövt göra, det fanns alternativ.
Det mest kostnadseffektiva alternativet var givetvis att inte upphandla alls. Att i stället ge sig den på att försöka beta av kön inom ramen för den ordinarie verksamheten. Teoretiskt kan man förstås tänka sig att det vore möjligt att temporärt utöka verksamheten för att kunna utföra flera operationer under en period. Givet svårigheterna att rekrytera är det dock långt ifrån sannolikt att det skulle gå att genomföra. Annat än för kraftigt höjda omkostnader med omfattande hjälp av hyrpersonal.
Oavsett vilket skulle resultatet bli att det skulle ta längre tid för patienterna att få sina operationer. Med allt lidande och risker för ytterligare försämringar av hälsoläget som det skulle medföra.
Detta är just vad upphandlingen syftar till. Att sätta patienten i centrum, inte regionen och inte ideologi. Att operationerna som redan skulle ha utförts ska bli av så snart som möjligt. Regionen hade ett överskott och valde att lägga det på patienterna.
Givetvis ska upphandlingen genomföras på ett bra sätt. En företrädare för Luleå-kliniken Private eyes har i Kuriren ställt sig skeptisk till att så är fallet. Han menar att lokala aktörer i praktiken kan exkluderas genom att de skulle tvingas att ta emot enbart de dyraste patienterna men till en för låg prislapp.
Var och en med någon inblick i det offentliga Sverige kan med lätthet föreställa sig en mindre lyckad upphandling. Regionen har ett tydligt ansvar att se till att dessa farhågor inte blir verklighet. Precis som den nya regionledningen måste se till att upphandlingen inte avbryts och patienterna blir lidande.
Regionen bör alltid sätta de vårdbehövandes välmående i främsta rummet. Då behöver upphandlingen genomföras. Lika okontroversiellt bör det vara att det ska skötas på ett bra och korrekt sätt som inte kommer att förfördela lokala aktörer som kan bidra med kompetens och kapacitet.