Efter många dagars väntan fattade SAS i fredags beslut om att dra ned kapaciteten för inrikesflyget. Ett plan kommer att trafikera fyra destinationer: Umeå, Kiruna, Luleå och Visby.
Alla kan förstå beslutet ur ett ekonomiskt perspektiv, kanske till och med förundras över att SAS fortsätter att köra alls. Efterfrågan är trots allt minimal av väldigt uppenbara skäl. Destinationerna är valda för att upprätthålla samhällskritisk infrastruktur. Det ekar svagt av samtal med ägarna i regeringen.
Detta är dock viktigt och visar å ena sidan i vart i någon utsträckning varför ett statligt ägt flygbolag har vissa beredskapspoänger. Å andra sidan hade det förmodligen varit långsiktigt billigare att upphandla flygningar när så behövs, men då har man heller inte rådighet över tillgångarna.
De många inställda flygningturerna drabbar förstås hela landet. Men ingen torde kunna neka till att Norrbotten drabbas hårdast av detta. Det är en fråga om avstånd. Och det är det offentligas funktion som står på spel.
Något nöjesåkande förekommer knappast längre. Men det finns myndigheter och offentliga institutioner som kan behöva transportera personal och varor i landet. Alltifrån Bergsstaten med sin verksamhet till Sametinget. Bristande kommunikationer kan innebära allvarliga men i verksamheter.
Industrin behöver forsla i vart fall varor som maskindelar och annat. Ett inte ovanligt bekymmer här uppe är bristen på arbetskraft som ofta lösts med pendlare, stundtals från hela landet. Vad händer med ekonomin här och friska arbetare inte kan ta sig till sina arbeten?
Samma sak gäller i vården. Regiondirektör Anna-Stina Nordmark-Nilsson förklarade i SVT i fredags att exempelvis Gällivare är beroende av influgen bemanningspersonal för att hålla igång vården. Patienttransporter med flyg och helikopter kräver därtill öppna och fungerande flygplatser.
Känslan av att vara isolerade är ett minimalt bekymmer jämför med de monumentala problem som uppstår när flyget inte fungerar. Regeringen gjorde därför rätt som i går meddelade att den följer Moderaternas vädjan från i förra veckan att säkerställa visst inrikesflyg genom att använda regelverket för trafikplikt. Det innebär en sorts upphandling där staten via Trafikverket betalar flygbolag för att trafikera vissa sträckor.
Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) beskrev på en pressträff i går kväll att januaripartierna på detta vis ska säkra en miniminivå för inrikesflyget.
Detta borde ha gjorts innan allting stannade av, men bättre sent än aldrig.