Viktiga värden står på spel för regeringen

Det blir onekligen spännande att se hur regeringen klarar av att balansera svenska säkerhetsintressen mot yttrandefrihet.

Regeringen gör klokt i att höja blicken och tänka långsiktigt.

Regeringen gör klokt i att höja blicken och tänka långsiktigt.

Foto: Caisa Rasmussen / TT

Ledare2023-08-02 05:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

För ett antal år sedan var det inom politiken populärt att prata om Sverige som humanitär stormakt. Formuleringen är svulstig och därmed kanske något osvensk, men det ligger en del i den. Förhoppningsvis grundades påståendet inte bara i våra naiva öppna hjärtan, utan också i det människovärde som tryggas av liberal demokrati samt grundläggande fri- och rättigheter. En humanitär stormakt är rimligtvis bergfast i övertygelsen om att människovärdet stärks, inte försvagas, med en öppen och fri samhällsdebatt.

Igår höll statsministern och justitieministern en pressträff om det säkerhetspolitiska läget. Man informerade bland annat om att regeringen överväger en ändring av ordningslagen. Arbetet är i sin linda, men det handlar om att se över möjligheten att bredda prövningen av tillstånd för allmänna sammankomster. Rikets och medborgarnas säkerhet ska i högre grad kunna tas i beaktande då tillstånd prövas.

Det blir minst sagt intressant att se vad Justitiedepartementets arbete resulterar i. Svensk säkerhet torde teoretiskt kunna påverkas av många olika typer av nu tillåtna offentliga åsiktsyttringar. Inte bara muslimer kan bli upprörda. Ryssarna kanske inte alls uppskattar demonstrationer för Ukrainas territoriella suveränitet framför sin ambassad. Kina kanske mullrar ilsket över manifestationer till stöd för Gui Minhai, möjligen med generalsekreteraren framställd som Nalle Puh. Och Erdogan accepterar måhända inte att kurder på svensk mark tillåts kampanja för ökat självstyre, eller kränker hans heder. Alla är väl vid det här laget medvetna om hur viktig den turkiske presidenten är för svenska säkerhetsintressen.

Vi kanske helt saknar skäl att oroa oss. Statsministern deklarerade klart och tydligt att regeringen fullt ut står upp för yttrandefriheten, och att Sverige inte anpassar sig till andra länders krav. Väl rutet, naturligtvis. Men hur denna kris slutar står skrivet i stjärnorna. Även om något slags befängt förbud mot hädelse av heliga skrifter inte blir aktuellt, vilket såklart vore bra, så kan en stramare tillståndsprövning få stora negativa konsekvenser för människors rätt att göra sin röst hörd i samhället. Det vore inte alls bra.

Att värna svensk säkerhet är viktigt. Men regeringen gör klokt i att blicka bortom 2023, och besluta sig för hur Sveriges eventuella humanitära stormaktsambitioner ska göra sig gällande på lång sikt. Också korankrisen skall ju passera.