Arctic Challenge Exercise, ACE, är en återkommande övning som genomförs vartannat år. Den arrangeras av Sverige, Danmark, Finland och Norge tillsammans med USA. ACE 21 är den femte upplagan.
Fyra olika flygbaser i tre länder är värdar för ACE 21: Norrbottens flygflottilj i Luleå, Bodö flygbas och Örland flygbas i Norge samt Lapplands flygflottilj i Rovaniemi i Finland.
I år är antalet medverkande reducerat på grund av pandemin. Men det handlar ändå om 70 flygplan och 3 000 personer.
Det är en uppvisning i internationellt samarbete när det är som bäst. Erfarenhetsutbytet är stort och länderna har en chans att träna tillsammans. Scenariot för övningen är en internationell fredsfrämjande krisinsats.
ACE sker på så kallad flaggnivå, det betyder att övningarna syftar till att göra piloterna fullt stridsberedda inför skarpa uppdrag.
Försvarsminister Peter Hultqvist (S) som i tisdags besökte F 21, beskriver det som ett försvarssamarbete mellan de nordiska länderna som stärker den gemensamma militära förmågan vilket bidrar till stabilitet i vår del av Europa.
Att hålla ACE trots pandemin är viktigt på grund av det säkerhetspolitiska läget i bland annat Belarus och Ukraina. Ryssland förväntas även flexa sina militära muskler mer än vanligt på den europeiska scenen i samband med den stora militärövningen Zapad 10–16 september.
Det bästa försvaret mot potentiella militära hot och osäkra säkerhetspolitiska lägen är ett medlemskap i försvarsalliansen Nato.
De som hävdar att vi redan skyddas av EU:s solidaritetsklausul i Lissabonfördraget bör komma ihåg att det är ett tämligen oprövat kort, och att när Frankrike begärde hjälp i kriget mot IS år 2015 var gensvaret från de andra EU-länderna mycket begränsat. 21 andra EU-länder är dessutom redan medlemmar av Nato. En alliansfrihet borgar inte heller för avsaknad av militärt angrepp.
Att gå med i Nato skulle stärka samarbetet med de länder vi redan ser som våra vänner. Bristande finansiering har lett till en begränsad militär förmåga och vi kan inte stå emot angrepp mer än kort tid. Medlemskapet skulle också göra att tröskeln för ett angrepp från främmande makt höjs avsevärt tack vare den avskräckande effekten från världens största militärallians.
Det är välkommet att se stora internationella militärövningar med Luleå som en av baserna. Det skulle vara än mer välkommet med ett svenskt medlemskap i Nato.