Sverige kan engagera sig betydligt mer i Arktis

Sedan en tid tillbaka har de nordiska länderna drabbats av kabelsabotage i Östersjön och runt Svalbard. Spåren pekar mot Ryssland.

Det börjar finnas fog att varna även för den ryska björnen på Svarlbard. Sverige kan och bör göra mer för att skapa stabilitet i Arktis.

Det börjar finnas fog att varna även för den ryska björnen på Svarlbard. Sverige kan och bör göra mer för att skapa stabilitet i Arktis.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SVD/TT

Ledare2025-01-15 03:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Den säkerhetspolitiska situationen har försämrats avsevärt. Den svenska regeringen måste därför arbeta för att snarast stärka svensk närvaro i Arktis.

Uppdrag gransknings "Skuggkriget 2 – de ryska spionfartygen" visar på systematiska ryska aktiviteter som inte kan avfärdas som tillfälligheter. Ett av de misstänkta fartygen cirkulerade kring en undervattenskabel över hundra gånger innan den skadades. Fiskefartyg har ingen legitim anledning att befinna sig vid kritisk infrastruktur.

Svenska Dagbladet rapporterade i slutet av 2024 om fem kabelsabotage i Finska viken. Ytterligare två avvärjdes tack vare finsk insatsstyrka. Misstänkt fartyg uppges tillhöra den ryska skuggflottan som tillgodoser att Ryssland, trots sanktioner, kan exportera olja och fylla på sin krigskassa.

Regeringen måste ta den ryska hybridkrigföringen på allvar. Svenska myndigheter har länge pekat ut Ryssland som ett hot mot Sverige och svenska intressen. I takt med att Arktis smälter blir området än mer geopolitiskt viktigt. Nya passager öppnar upp och den ryska hotbilden blir än större. De arktiska Natostaterna behöver nu enas om en strategi för att skydda Arktis.

Rysslands mål med Arktis är tydligt Minska Norges politiska och militära kontroll över sitt eget arktiska territorium: Svalbard. Att Ryssland utövar politiskt eller militärt inflytande över norskt territorium är oacceptabelt.

Som arktisk nation och Natoallierad kan Sverige bidra till säkerheten i regionen. Sverige har lång erfarenhet av att träna för arktiska förhållanden. Nu är det dags att uppdatera vår Arktisstrategi i nära samarbete med våra allierade.

Den nuvarande Arktisstrategin är föråldrad och antogs före Rysslands invasion av Ukraina.. Regeringen har visserligen påbörjat arbetet med att stärka Sveriges förmåga. Bland annat har Polarforskningssekretariatet fått i uppdrag att se över möjligheterna för ett nytt fartyg med kapacitet att operera året runt. Men utredningen som skulle ha varit klar i början av december är försenad.

Stegen är lika viktiga som välkomna men tiden är knapp. Hoten från öst kommer inte att minska. Om vi ska bygga en trovärdig närvaro i Arktis och i Östersjön måste regeringen snabba på. Kabelsabotagen är bara några av de hot som riktas mot Sverige. Ska vi stå rustade inför framtiden måste regeringen prioritera svensk närvaro i Arktis över tid.