Verkligheten springer ifrån Miljöpartiet

Om Miljöpartiet kommer tillbaka in i regeringen vore det en katastrof för energipolitiken.

En retorik som har förändrats, men ändå kan Miljöpartiet i en regering ställa till med bekymmer.

En retorik som har förändrats, men ändå kan Miljöpartiet i en regering ställa till med bekymmer.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Ledare2022-08-08 05:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Det vore det även för klimatet eftersom omställningen är beroende av en fungerande energipolitik.

Miljöpartiets språkrör Per Bolund intervjuades i GP förra veckan om valrörelsen och hur han ser på nästa mandatperiod. Miljöpartiet vill tillbaka till regeringen tillsammans med Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet. En splittrad regering, om den ens går att få ihop, i ekonomiska såväl som energifrågor. Det är svårt att se i vilka frågor denna kvartett ska kunna komma överens.

Men en ny opinionsmätning bjuder på hopp. Förvisso klarar sig Miljöpartiet in i riksdagen med 4,8 procent vilket är ungefär samma stöd som de fick i mätningen för en månad sedan. Men de får inte igenom någon politik eftersom Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna i mätningen får egen majoritet.

Det är inte konstigt att det fortsätter gå så dåligt för Miljöpartiet. Verkligheten har sprungit ifrån dem. Partiet levererar inte några realistiska lösningar för hur vi ska få mer energi, minska utsläppen eller brottsligheten. I intervjun säger Bolund också att det inte kommer att byggas någon ny kärnkraft i Sverige. Det är intressant hur retoriken har förändrats. Miljöpartiet växte en gång i tiden fram ur kärnkraftsmotståndet och har länge drivit hårt för att avveckla kärnkraften. Det har gett resultat när fyra kärnkraftsreaktorer lagts ner de senaste två mandatperioderna. I takt med att stödet för kärnkraft ökat till rekordnivåer försöker partiet förklä sitt motstånd. I Dagens Industri sa Bolund att partiet ger grönt ljus till kärnkraft – om företag själva vill investera i det.

Och det finns intresse att investera. Det handlar om nya så kallade SMR-reaktorer, det vill säga mindre reaktorer som går snabbare att bygga än större kärnkraftverk. Det är inte brist på intressenter som gör att kärnkraft inte byggs utan det är politiska hinder. Exempelvis att kärnkraft bara får finnas på tre platser i landet, begränsningar på antal reaktorer och att vi har som mål om 100 procent förnybar elproduktion till 2040.

Socialdemokraterna är nog tacksamma för det andrum de har fått när de sluppit Miljöpartiet i regering. I juni svängde Socialdemokraterna om kärnkraften. Från att successivt vilja fasa ut kärnkraften är den nu enligt Socialdemokraterna en viktig energikälla lång tid framöver. Men partiernas stora skillnader i synen på kärnkraft kommer bli ett problem för Socialdemokraterna – om de skulle lyckas bilda regering.