Regeringen har gett Cementa ett tillfälligt tillstånd för det kommande året. Men det är osäkert hur mycket det hjälper då hela prövningen måste göras om enligt samma regler som förut.
Det är inte enbart på Gotland som företag drabbats av krångel med miljötillstånden. SCA:s vd Ulf Larsson förklarade nyligen för Tidningen Näringslivet att bolagets satsningar hämmas av tillståndsprocesserna. Trots att flera projekt handlar om att utveckla bioekonomin, en nödvändig del av den gröna omställningen, kan processerna ta allt från fem till tio år.
Det gäller till exempel bioraffinaderier i Östrand och Göteborg där restprodukter från skogen görs till drivmedel och gröna kemikalier. Men som Larsson förklarar: ”Vi kan inte lägga en massa tid och pengar på projekt som sedan i sista minuten får nej”.
Många andra företag upplever också problem med miljötillstånden. Enligt en undersökning från Svenskt näringsliv har vart tredje tillståndspliktigt företag drabbats negativt. Vilket fått hälften av dem att förlägga investeringar utomlands eller att ställa in dem helt. Det sker dock inte heller utan kostnad, då företagen uppger att de lägger motsvarande tio procent av sin omsättning på tillståndsprocesserna.
Att investeringar och projekt läggs ned eller flyttar utomland är förstås skadligt för Sverige då vi går miste om såväl välståndsutveckling som jobbmöjligheter. Men miljöprocesserna riskerar också att slå ut produktion som redan finns.
Vattenkraftbranschen har börjat varna för att den kan gå samma väg som Cementa. I princip alla svenska vattenkraftverk lyder nämligen under decenniegamla tillstånd, som nu ska uppdateras efter tryck från EU. Det borde inte vara ett problem i sig. Men de senaste månadernas problem samt det faktum att inget av kraftverken tidigare prövats under modern lagstiftning ger skäl till oro.
Det går inte att veta säkert om dagens vattenkraft klarar kraven. Skellefteå kraft har dock redan beslutat att lägga ned tre mindre verk som blir för dyra under de hårdare reglerna. Att vattenkraften inte godkänns vore en katastrof för den redan ansträngda elförsörjningen, vilket skulle drabba hushåll och företag.
För att ställa bortom allt tvivel att vattenkraften blir kvar, samt för att ge tydliga spelregler för övriga branscher, bör reglerna för miljötillstånd förenklas. Innan det är för sent.