Vattenfall tillbakavisar uppgifterna

Vägen till en hållbar, planerbar och kanske framför allt tillräcklig elproduktion ligger dock fortfarande öppen.

I dag kom glädjebeskedet: Vattenfall har ansökt o matt få bygga ny kärnkraft i Ringhals.

I dag kom glädjebeskedet: Vattenfall har ansökt o matt få bygga ny kärnkraft i Ringhals.

Foto: Jessica Gow/TT/Montage

Ledare2023-01-25 12:43
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Aftonbladet avslöjade i dag att Vattenfall har lämnat in en ansökan till Svenska kraftnät om att få bygga ny kärnkraft vid Ringhals. Företaget har ansökt om att få ansluta 2 800 megawatt, vilket klimat- och miljöminister Romina Pourmokthari (L) påpekar bör innebära att planen gäller två stora reaktorer. Effekten är nämligen större än för Ringhals 3 och 4 sammanlagt. I sin ansökan skriver Vattenfall vidare att målet är att den första reaktorn ska vara ansluten till nätet om nio år, 2032. 

Tyvärr visar det sig att detta inte stämmer. Vattenfall har nyss tillbakavisat uppgifterna och säger att ansökan bara är en del av den förstudie som företaget håller på med. Något investeringsbeslut har inte fattats. Allt är ännu oklart.

Det finns dock goda skäl att anta att den här dagen kommer. Men inte i dag. Förhoppningsvis kna tidslinjen och målsättningen att ha en reaktor inkopplad om nio år upprätthållas ändå. Behovet av planerbar, stabiliserande och fossilfri el är enormt. Och Vattenfalls planer är tydliga. Under de rödgröna åtta åren var det inte en rimlig investering att satsa på att bygga kärnkraft, oaktat hur mycket det behövdes. Men det är det nu. Och även om S inte skulle kunna genomföra samma utveckling självt, finns det ingen anledning att tro att partiet skulle motsätta sig utvecklingen som sådan eller försöka rulla tillbaka den om man hittar tillbaka till makten.