Världen måste reagera mot Ryssland

Sprängningen av kraftverksdammen Nova Kachovka visar att det inte finns några gränser för den ryska terrorkrigsföringen.

Vattnet forsar fram över den kollapsade kraftverksdammen i Nova Kachovka längs floden Dnipro.

Vattnet forsar fram över den kollapsade kraftverksdammen i Nova Kachovka längs floden Dnipro.

Foto: Stringer/Montage

Ledare2023-06-09 05:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Handlingen är ett uppenbart krigsbrott, helt i strid med Genèvekonventionen. Ryssland har förvisso inte tagit på sig skulden för dådet utan skyller på Ukraina. Men det faller på sin egen orimlighet.

Dels orsakar dådet enorm skada för Ukraina, för ukrainskt jordbruk, natur och inte minst dess befolkning. Strategiskt har Kyiv inget att vinna på att spränga dammen utan blir i stället begränsat i sin möjliga krigföring i ett område där Ryssland har varit oroligt för en motoffensiv. Rent tekniskt hade det krävts en helt annan insats att spränga dammen utifrån, den var trots allt kontrollerad av Ryssland. Lägg därtill att Volodymyr Zelenskyj redan i höstas försökte få internationell övervakning över dammen för att försäkra sig om att något sådant här inte skulle hända.

Allting pekar på att det var Ryssland som låg bakom. Sprängningen är ett extremt dåd, den största ekologiska katastrofen människan ligger bakom i Europa sedan Tjernobyl och det största enskilda krigsbrottet sedan andra världskriget. Kreml skickar en signal att man alltjämt klarar av att eskalera kriget.

Och sprängningen sätter faktiskt fingret på en västlig svaghet: frånvaron av röda linjer. Trots Zelenskyjs och Ukrainas oro för dammen, och för delen kärnkraftverket i Zaporizjzja, drog omvärlden inte upp några tydliga linjer om vad som skulle hända om Ryssland attackerade endera. Det spelar roll nu.

Uttalanden har gjorts från åtskilliga länder med anledning av attacken, men de flesta beskriver bara dådets fruktansvärda konsekvenser. Inte vilka politiska konsekvenser det ska få. För det måste attacken få. Det finns ingen rimlig militär vedergällning för detta, brottet är för grovt. Men alla politiska konsekvenser finns på bordet.

Påbörja ett arbete för att utesluta Ryssland ur FN:s säkerhetsråd. Öka stödet till Ukraina. Upphör med kritiken för den begränsade tillfällen militär utrustning har använts i Ryssland. Inför nya sanktioner. 

Rysslands beteende har varit konsekvent: landet flyttar gränserna och väntar på utfallet. Är det inte starkt fortsätter man. Och mänskligheten har inte råd med att låta Ryssland fortsätta på den inslagna vägen.

Nu krävs ett kraftfullt agerande mot Ryssland och för Ukraina. Dessutom måste röda linjer med klara konsekvenser dras upp för att minska risken för att det sker igen.