Bara L och SAV kämpar mot luftfaktureringen

Det kan knappast anses vara en kommunal kärnuppgift att ta betalt av företag för tjänster som aldrig utförs.

Liberalernas gruppledare Thomas Söderström strax före måndagens fullmäktigemöte. Att L är ensamt borgerligt parti i kampen mot överdriven kommunal fakturering är sorgligt.

Liberalernas gruppledare Thomas Söderström strax före måndagens fullmäktigemöte. Att L är ensamt borgerligt parti i kampen mot överdriven kommunal fakturering är sorgligt.

Foto: Daniel Persson

Ledare2023-05-24 05:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Det fiffiga konceptet kallas för en fast, årlig avgift för tillsyn. Och det är precis vad det låter som. Luleå kommun fakturerar en fast, årlig avgift för den tillsyn man bedriver i en rad olika verksamheter. Och det vore väl egentligen inget fel med det, om kommunen sedan faktiskt också utförde tillsynen som de tar betalt för. Så sker dock alltför sällan.

Ett stort antal företag i Luleå tvingas betala årliga avgifter till kommunen utan att få något tillbaka. Kommunen kan förstås anse att det inte är befogat att genomföra tillsyn på ett visst företag mer än säg var tredje år. Men varför ska det företaget då betala de två andra åren?

Detta behandlades på måndagens kommunfullmäktige i en motion från Liberalernas gruppledare Thomas Söderström där han yrkade att kommunen i första hand ska fakturera efter att tillsyn har utförts. Något som från och med i år är obligatoriskt för livsmedelskontroller. Det nuvarande förfarandet är oroväckande nära otillbörlig konkurrens med blufföretagen.

En avgift måste vara tydligt kopplad till en motprestation från det offentliga och ska motsvara myndighetens faktiska kostnader för att utföra i de här fallen tillsynen. En uppbörd utan motprestation är inte längre en avgift utan bör betraktas som en skatt. Och som en händelse är det inte så kommuner ska ut skatt. Tänka sig.

Det är bra att kommuner nu hindras från att bete sig så här vad gäller livsmedelskontroller. Det är beklämmande att man väljer att fortsätta på alla områden där man inte uttryckligen hindrats från det i form av speciallagstiftning. Agerandet strider uppenbart mot de rättsgrundsatser som den kommunala uppbörden av medel bilar på.

Än märkligare är det därför att det enbart var Socialistiskt alternativ som ställde sig bakom Liberalernas motion. Hur kan övriga borgerliga partier anse att detta luftfakturerande av företag är acceptabelt? Det är obegripligt.

Maritha Meethz (S) hänvisade till att många företag faktiskt vill bli debiterade för tjänster som inte utförs. Ett uttalande vars förankring i verkligheten är något oklar. Men för all del, inför då ett system där efterhandsfakturering av faktiska kostnader är huvudalternativet och ge företagen möjligheten att ansluta till ett system där de betalar en årlig fast summa utan att veta om de får något för det. 

Det vore en betydligt bättre lösning än den nuvarande och så får vi även se hur Meethzs uttalande står sig i verkligheten.