Varför släpptes Valu när folk fortfarande köade?

Det är påfallande naivt att låtsas om att det inte skulle kunna påverka väljarna.

Köerna till vallokalerna var långa på sina håll och fortsatte även efter att vallokalerna stängde.

Köerna till vallokalerna var långa på sina håll och fortsatte även efter att vallokalerna stängde.

Foto: Ali Lorestani/TT

Ledare2022-09-14 05:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

SVT släppte sin vallokalsundersökning, eller Valu som den kallas, medan det fortfarande stod väljare i kö i sina vallokaler. Detta är ett demokratiskt problem. SVT:s har frångått sin roll som public service och i stället för att hjälpa väljarna valt att foksuera på att göra underhållning av valet.

SVT väntar till klockan 20 med att presentera sin undersökning eftersom det är då vallokalerna stänger och man vill inte riskera att påverka väljarna medan valet fortfarande pågår. I år visste dock alla om att det på flera håll var så långa köer att det skulle pågå röstning längre än så, möjligen ända till klockan tio på kvällen.

SVT var givetvis väl medvetet om detta. Man var själv en av de stora förmedlarna av denna information till allmänheten. Givet detta hade man också valet att vänta med att publicera undersökningen tills röstningen var slutförd. Men SVT valde att publicera klockan åtta som vanligt.

Under sändning förklarar Sören Holmberg, professor i statsvetenskap och en av de som arbetat med Valu att detta knappast kan beröra någon väljare eftersom de står i kö och väntar. Som om inte nära nog alla som köade hade mobiltelefoner med tillgång till SVTPlay och nyhetsappar som skickade pushnotiser om innehållet i Valu i samma sekund som den släpptes.

Michael Kucera, ansvarig utgivare för SVT:s valvaka, har försvarat beslutet med att informationsbehovet runt valresultatet var så stort. Det är oklart vad det ens betyder eller hur det bör bedömas i förhållande till behovet att hålla valet fritt från otillbörlig påverkan. Men det låter onekligen som att SVT resonerade så att man helt enkelt behövde något att prata om under sin valvaka, och att det var därför man valde att släppa undersökningen trots att många ännu väntade på att få rösta.

Vad SVT har gjort är alltså att sätta sitt eget programinnehåll framför valets integritet. Det torde vara så långt ifrån tanken på vad en public service-kanal ska göra som det är möjligt att komma. Till detta kommer även de dagliga opinionsundersökningarna som inte heller bidragit till väljarnas förståelse för valet eller valrörelsen utan bara förvirrat men tjänat till att skapa nyheter för SVT att rapportera.

Att vi ens måste fundera över vilken inverkan SVT:s agerande har haft på valresultatet är ett underbetyg av rang. Agerandet gör inget för att öka förtroendet för public service-jätten som behöver göra ett enormt utvärderingsarbete av sin roll i valrörelsen och hur den ska agera i liknande situationer framöver.