Varför ska man behöva ta lån för att bli polis?

Alla är överens om att det behövs fler poliser, men för lite görs för att göra yrket mer attraktivt.

Vill vi ha fler poliser måste yrket bli mer attraktivt och då måste vi öppna plånboken.

Vill vi ha fler poliser måste yrket bli mer attraktivt och då måste vi öppna plånboken.

Foto: Fredrik Sandpberg/TT

Ledare2023-02-11 05:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Polisaspiranters lön har inte förändrats sedan 2002. Innan skatt tjänar de 15 000 kronor i månaden, vilket blir ungefär 10 500 kronor i plånboken. Det är alltså mindre pengar än man får ut genom ett CSN-lån, trots att det är ett krävande heltidsarbete med samma befogenheter och skyldigheter som ordinarie poliser. Det innebär också en reallönesänkning på närmare 30 procent jämfört med 2002.

I praktiken innebär situationen att många polisaspiranter tvingas leva på besparingar eller ta privata lån från familjen. Något som bland annat polisaspiranten Martin Ahang Lindberg berättar om i Sveriges Radio (10/2). I Stockholm har man förvisso infört ett fast lönetillägg på 5 000 kronor för polisaspiranter, men i övriga delar av landet är läget oförändrat. Det är givetvis särskilt dyrt att bo i Stockholm, men levnadskostnaderna ökar överallt.

Alla polisers lön är dock i behov av höjning, åtminstone om man vill ha en fungerande rekrytering. Vi kan inte förvänta oss att poliser enbart ska drivas av ett kall till tjänsten. Yrket är långt mycket mer riskfyllt nu än det under lång tid var.

Det vore heller inte särskilt dyrt att höja samtliga polislöner. Snabbt räknat hade det kostat ungefär 1,5 miljarder kronor per år att höja alla polisers lön med 3 000 kronor i månaden. Lägg till ytterligare 500 miljoner för att dimensionera för fler rekryter och även aspiranterna så landar summan på två miljarder.

Att polisernas löner stagnerat under de föregående socialdemokratiska regeringarna är inte särskilt förvånande. Många åt vänster försökte i det längsta att förneka hur allvarlig brottsligheten faktiskt var, och vissa försöker till och med än i dag att skönmåla eller bortförklara problemet. Men Ulf Kristerssons regering vann valet till stor del på grund av att hans block lyckats övertyga att de kommer kunna vända utvecklingen i förorterna. Nu är Kristersson statsminister och det finns goda möjligheter att infria Moderaternas vallöften. Det första steget är att lösa polisrekryteringen, och då krävs det pengar.

Det är inte rimligt att vi har en ordning där för att bli polis måste man investera sina besparingar och ta lån från mamma och pappa. Det vore inte rätt i lugnare tider, och särskilt inte när kriminaliteten blir grövre och med utbredd för varje år. 

I fjol slog vi nytt rekord för antal dödsskjutningar på ett år. Vi lär klå fler rekord om ingen vill bli polis.