En stor bit av Kristerssons tal handlade om kriminalitet och de problem han kopplar till invandring och bristande integration. Han räknade upp ett antal saker regeringen åstadkommit eller har på gång. 80 procents minskning av kvotflyktingar, återkallade uppehållstillstånd för de som ljugit, utbyggda fängelser, hemliga tvångsmedel i förebyggande syfte och dubblade straff för grova vapenbrott. Värt att notera när det gäller kriminalpolitiken är dels risken att både hemliga tvångsmedel och straffskärpningen för grova vapenbrott riskerar att slå fel, dels Kristerssons överslätande passus om knark.
När det gällde regeringens ambitioner inom den sociala biten var talet mest som vanligt även om det förebyggande arbetet fick större utrymme än normalt. Elevens val ska avskaffas, sommarskola, stopp för glädjebetyg, svårare att rymma från sis-hem, obligatorisk språkscreening på BVC och minskad sekretess mellan myndigheter. ”Svensk socialtjänst kidnappar inte barn, men svensk socialtjänst kommer att gripa in oftare”.
Kristersson vill också lägga ”hundratals miljoner” på att öka socialtjänstens hembesök i utsatta områden och att ”samhället bokstavligt talat knackar på dörren”. Att ett borgerligt partis ledare inte riktigt kan hålla isär samhälle och stat på det viset är anmärkningsvärt men förlåtligt.
Moderatledaren lät faktiskt lite väl mycket som en socialdemokrat. Inte bara när han lovade att i höstens budget prioritera välfärden, utan också i synen på staten och ”selektiv socialpolitik” samt de reformer han hyllade. ”Vi bekämpade en gång framgångsrikt Fattigsverige med en unik blandning av kunskap, närgångna sociala reformer, familjeplanering och skötsamhetsideal. Vi måste göra samma resa en gång till”, förklarade Kristersson som även menade att ”allt kan inte längre vara frivilligt”.
Sverige behöver få ordning på sina problem men ett statsbärande parti måste ha kapacitet att fokusera även på utvecklingen – Det roliga. Inte bara om hur vi bromsar det dåliga, utan om hur vi utvecklar det goda. Att regeringen tuffar till sig inom lag och ordning och på migrationsområdet rapporteras återkommande i nyheterna. Det har nog ingen missat.
Därför hade Almedalstalet varit ett bra tillfälle att prata om det som inte får plats i den av våldsdåd präglade dagliga debatten. Att visa Moderaternas politik i de andra ämnena som också är viktiga för människor. Senaste Novusundersökningen visar ju att M inte anses ha bäst politik i någon av väljarnas tio viktigaste frågor, förutom lag och ordning, där partiet delar förstaplatsen med SD.
Kristersson hade chans att ta tillbaka förlorad terräng men det bidde tumetottarna slopat danstillstånd och en halvhjärtad öppning för gårdsförsäljning av alkohol. Moderaterna måste mäkta med mycket mer än så här.