Det är ökade krav på vården som ligger till grund. Politiker som lägger kostnadsdrivande förslag och nya regler för anställda som även de har politiska beslut som ursprung. Resurser finns inte men regioner som till exempel Västra Götaland budgeterar ökade kostnader för vården som leder till budgetunderskott såväl 2023 som 2024. Den rödgröna regionen spenderar pengar som inte finns.
I oktober 2023 införs därtill ändringar i kollektivavtalet Allmänna bestämmelser (AB) – som gäller för samtliga verksamheter inom kommuner och regioner och berör därmed exempelvis hälso- och sjukvård, ambulansen, kommunal vård, hemtjänst och personliga assistenter. Det handlar om en skärpning av reglerna om dygnsvila, både vad gäller planerad arbetstidsförläggning och oförutsedda händelser.
Vårdförbundet medger att facket har tagit hjälp av EU för att driva igenom regler som varit uppe för förhandling i flera avtalsrörelser tidigare men som organisationen inte lyckats få in i avtalet. Politiska beslut är alltså helt okej så länge de stämmer överens med den egna uppfattningen, så mycket var den svenska arbetsmarknadsmodellen värd i praktiken.
Schemaläggningen i hela landet kommer att behöva ses över och anpassas för att garantera 11 timmars sammanhängande vila per dygn. För den enskilde anställde är detta en välbehövlig förbättring då det kommer att bli tydligare hur fördelningen arbetstid och vila ser ut på schemat.
För arbetsgivarna betyder det mer krångel vid schemaläggningen, men främst att en högre bemanning kommer att krävas. Detta i tider när just bemanning är den svåraste nöten att knäcka för till exempel sjukhusen.
Att även pandemin lämnat sina spår står utom tvivel, Socialstyrelsen presenterade häromveckan en studie om pandemins påverkan av vården. Det är främst de regelbundna uppföljningarna som fått stryka på foten. Under 2021 var det omkring 160 000 färre dylika vårdbesök jämfört med vad det borde ha varit enligt riktlinjerna. Ett uppdämt vårdbehov som kommer att behöva tas om hand. Men av vem?
Nu i dagarna går sjukhus efter sjukhus upp i stabsläge igen. Det gäller hela landet; de olika sjukhusen i Stockholmsområdet, Akademiska sjukhuset i Uppsala, Hallands sjukhus och sedan i onsdags även Sunderby sjukhus – korridorerna fylls av patienter som saknar vårdplats och planerad vård skjuts upp. Igen.
Att jonglera den här typen av situationer med de ökade kraven på dygnsvila kommer i sanning att bli en utmaning för vårdnadsgivarna i framtiden. När startar diskussionerna om vilka förväntningar medborgarna behöver skära ned på för att kunna bemöta denna pågående vårdkris?