I dag är det fullt möjligt att avlyssna i hemlighet, men det måste finnas en brottsmisstanke. Det är en rimlig avvägning, mellan den personliga integriteten och en effektiv brottsbekämpning, att utredande myndigheter åtminstone ska kunna peka ut vad en individ är misstänkt för och på vilka grunder, innan det kan ske.
Polisen ser på frågan utifrån sitt uppdrag och det är därför inte märkligt att myndigheten vill sänka kraven för hemlig avlyssning. Men politiken borde ha ett bredare perspektiv. För det handlar trots allt om att ta bort en av de ledande säkerhetsmekanismerna mot maktmissbruk, utan att ersätta det med ett fullgott alternativ.
Moderaterna anser att avlyssning utan konkret brottsmisstanke bör bli möjligt, men att det ska begränsas till personer som man kan anta ingår i ett kriminellt nätverk.
Det är inte särskilt svårt att känna igen gängkriminalitet när man ser det, desto svårare är det att beskriva. Att hitta en gångbar juridisk definition som fångar upp så många olika former av gängkonstellationer som möjligt och samtidigt vara tillräckligt begränsande kommer vara svårt. Det ligger nära till hands att anta att mycket som inte är tänk att falla inom eller utanför definitionen kommer göra det. Risken är att sådant som inte ska kunna avlyssnas kommer kunna avlyssnas, och tvärtom.
Redan i dag förekommer att den befintliga avlyssningen används på ett olämpligt sätt, vilket Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden konstaterade tidigare i somras. Sänkta krav kommer förmodligen leda till fler brister och fel.
När samhällelig övervakning nått en viss nivå är det svårt att få ner den till tidigare nivåer, även om hotet som legitimerade det har försvunnit eller minskat. Det är en del av en normaliseringsprocess där det som tidigare har betraktats som exceptionellt blir normalt.
Vi bör se upp för sådant som i framtiden kan utnyttjas på ett otillbörligt sätt. Det är inte svårt att tänka sig andra områden där avlyssning utan brottsmisstanke skulle kunna vara till nytta för staten. Det går kanske inte att rättfärdiga i dag, men skulle kunna gå att rättfärdiga i framtiden om förslag som detta blir en normalitet.
Det är inte för mycket begärt att utredande myndigheter ska kunna peka på ett konkret brott för att kunna avlyssna våra telefonsamtal eller läsa våra mejl och SMS. Den personliga integriteten bör tas på allvar.