Kritiken från MP lät inte vänta på sig då företrädare anklagade beskedet för att vara förhastat. Trots att frågan stötts och blötts i runda slängar i 40 år.
Nu ska ärendet prövas av Mark- och miljödomstolen. Givet kärnkraftsmotståndarnas stora möjligheter att delta i och förhala denna process, är det ett rimligt antagande att ett definitivt godkännande lär dröja en väldigt lång tid.
Det är först när, och om, godkännandet vinner laga kraft som bygget av slutförvaret kan börja. Ett bygge som enligt bedömare tar minst tio år. Förmodligen kommer mellanlagret i Oskarshamn hinna bli fullt och behöva byggas ut.
Att inte ha kniven mot strupen ger oss möjlighet att göra ett omtag på en i många delar kortsiktig och improduktiv kärnkraftspolitik.
Ett utbyggt mellanlager i kombination med att vi avskaffar förbuden mot att återvinna kärnbränslet och mot att bygga reaktorer på andra orter än där de redan finns skulle öppna för såväl småskalig kärnkraft som fjärde generationens kärnkraft.
Något som skulle förbättra säkerheten i och med en minskad risk för härdsmältor och även ge andra väsentliga förbättringar. Inte minst för miljön eftersom vi snart kan återanvända det uran vi redan har använt i stället för att som i dag bryta nytt.
Fjärde generationens kärnkraftverk ger nämligen möjlighet att återvinna kärnbränslet. Både Svensk Kärnbränslehantering och Energiforsk menar att vi med fjärde generationens kärnkraft skulle kunna återanvända det kärnbränsle vi redan har i upp till tusentals år. Det skulle alltså inte finnas behov av att bryta mer uran på en väldigt lång tid. Inte ens om kärnkraften ökar kraftigt.
Att med ny teknik använda mer av kärnbränslets kraft ger dessutom betydligt mycket mindre mängd potentiellt avfall. Det torde alltså gå att skala ner det slutförvar man i dagsläget skissar på. Det finns i alla fall under alla omständigheter skäl att utforma slutförvaret så att det går att ta ut kärnbränsle för återvinning igen.
Lagstiftning och slutförvarets utformning behöver helt enkelt uppdateras för att komma i fatt tekniken. Det är inte rimligt att lagstiftning står i vägen för en teknik som ger säkrare produktion och mer lätthanterat avfall.
Cirkulärt och småskaligt har varit modeord i många av de senaste årens diskussioner. Trots att det är kring just kärnkraft dessa begrepp gjort otroligt stor skillnad, har de i frågan lyst med sin frånvaro. Låt oss ändra på det.