Efter att Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa 2018 för första gången granskade ett val i Sverige kom kritiken från valobservatörerna som något av en chock. Vi har väl perfekta val i Sverige? Nej, det har vi verkligen inte. Vi uppmanades bland annat att stärka valhemligheten och transparensen i kampanjfinansieringen.
Därför ska man som väljare kunna ta röstsedlar osedd från och med nästa val. En framgång i en politisk kultur där grupptryck har blivit en normal politisk strategi. En annan åtgärd är att se till att de lagar och regler vi redan har efterlevs. Som ett led i detta presenterade Valmyndigheten i oktober ett vägledande ställningstagande angående värdeneutrala röstmottagningsställen vilket Barometern-OT:s ledarsida tidigare uppmärksammat.
Myndigheten slår fast att kravet på att en röstmottagningslokal inte ska förknippas med en viss politisk organisation i praktiken är absolut. Det är ett så grundläggandekrav att det inte kan frångås. Ett av de exempel som Valmyndigheten diskuterar specifikt är Folkets hus. Dessa är allmänt inte acceptabla lokaler för röstmottagning. Anledningen är givetvis deras starka historiska koppling till Socialdemokraterna och arbetarrörelsen.
Även i sådana fall där kommunen har tagit över driften, såsom i Kalix, anmodar myndigheter valnämnden att överväga hur väljarna kan tänkas uppfatta lokalen. Ställningstagandet avslutas dessutom med påpekandet att valnämnden i dessa bedömningar hellre ska avstå om utfallet är tveksamt.
Nog kan det tyckas vara självklart att de platser dit man som medborgare går för att rösta ska vara så neutrala som möjligt. Ändå verkar det inte vara så i praktiken. Av Norrbottens 14 kommuner är det inte mindre än sju stycken som använder en eller flera Folkets hus-lokaler som valnämnderna nu behöver byta ut.
Till detta kommer Luleå kommun som använder PRO:s lokaler i Niemisel och Skurholmen. PRO har en minst lika nära koppling till Socialdemokraterna och arbetarrörelsen som Folkets hus. Organisationens lokaler torde kunna användas som röstmottagningslokaler i precis lika ringa utsträckning.
Värdeneutrala vallokaler handlar om respekt för demokratin och borde förstås ha varit en självklarhet hela tiden. Så har det inte varit. Men nu är det dags för valnämnderna i Boden, Gällivare, Kalix, Luleå, Pajala, Piteå, Överkalix och Övertorneå att göra om och göra rätt. Det är ni faktiskt skyldiga väljarna.