Valet visar tydligt hur Norrbotten nu förändras

Regeringsskiftet hägrar alltjämt, men lyfter man blicken kan man se stora förändringar även i Norrbotten.

Nej, någon Carina Sammeli-effekt blev det inte för S i Luleå. Det stora väljartappet från 2018 kvarstår.

Nej, någon Carina Sammeli-effekt blev det inte för S i Luleå. Det stora väljartappet från 2018 kvarstår.

Foto: Lars-Göran Norlin

Ledare2022-09-13 05:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Kommunvalet i Luleå föll ut ungefär som förväntat. Kristdemokraterna blev kommunens stora vinnare sett till relativ utveckling. Enligt det preliminära resultatet ökar partiet från 3,82 procent till 6,3. Ett stort och välförtjänt lyft. Moderaterna ser ut att gå fram något, runt 0,7 procentenheter, och Centerpartiet tappar lika mycket. SD förefaller gå från cirka sju till tio procent.

Viktigast är dock hur det har gått för de rödgröna partierna. Vänsterpartiet och Miljöpartiet tappar båda omkring 17 procent av sitt respektive väljarstöd, annorlunda uttryckt har var sjätte väljare lämnat de båda partierna. Rättvisepartiet socialisterna ligger stilla och detsamma gäller Socialdemokraterna. Det stora tappet från förra valet har cementerats. Givet den gångna mandatperioden är det ändå ett rätt bra valresultat för partiet.

Sjukvårdspartiet och Landsbygdspartiet oberoende ser båda ut att få lämna kommunfullmäktige som därmed krymper till nio partier.

Moderaterna går starkt i flera kommuner. Särskilt så i Älvsbyn där partiet når 19,5 procent från att i princip inte ha existerat. I Piteå ökar M från knappt tolv till knappt 16 procent. De aktiva moderaterna i Kalix belönas ytterligare av väljarna och partiet ökar sitt stöd från 20,7 till 21,9 procent. I Jokkmokk mer än dubblar Moderaterna sitt väljarstöd och går från fem procent till 11,4. 

Största skrällen kommer dock från Gällivare där M ser ut att landa på 30,3 procent och därmed är kommunens största parti. Huruvida det räcker till maktskifte är ännu oklart, men klart är att väljarna har vädrat sitt missnöje med det usla styre som har kännetecknat kommunen.

Också Moderaterna i Kiruna flyttar fram sina positioner och ökar från 6,57 procent till 10,7. Näst största parti i kommunen blir dock Kristdemokraterna som ser ut att få 11,5 procent. Ett rejält styrketecken för partiet som i förra valet fick 2,77 procent.

En av få kommuner där S går starkt är Boden där Claes Nordmark har levererat inte minst i form av en mycket lyckad satsning på näringslivsklimatet. Något för partikamraterna i Luleå att lära sig av möjligen. Det är också värt att notera att väljarna fortsätter att stödja S-splittringen i Pajala samt numera även i Övertorneå.

Den långsiktiga trenden är tydlig. Socialdemokraterna kan inte ta sitt väljarstöd för givet i Norrbotten längre utan måste leverera ett faktiskt gott styre. Annars kommer framtiden att bli än blåare.