Ett par fall som ägnas särskild uppmärksamhet är en gravid lärare som efter sparkar mot magen förlorade sitt barn, och en annan lärare som blev utsatt för ett stryptag. Det som sticker ut mest i ovan nämnda kartläggning är dock åldern på barnen, som är mellan 6 och 12 år.
I den analys av våld mot skolpersonal som Arbetsmiljöverket publicerade i oktober pekar man på att det är en mindre grupp av elever som står för majoriteten av våldet. Universitetslektor Martin Karlberg, som forskar om ledarskap i klassrummet, säger till SVT att en förklaring kan vara den ändrade pedagogiken i skolan. Svensk skola har som bekant gått från ett mer auktoritärt skolsystem med överväldigande lärarledd undervisning till en skola som ställer höga krav på eget ansvar att planera och utföra sina studier. Långt ifrån alla barn klarar av detta.
Samtidigt har lärarnas auktoritet i klassrummen urholkats till den milda grad att det i många konflikter, när lärare exempelvis lyft eller bestämt fört ut ett barn ur klassrummet, slutat med att det är läraren som får sparken. Läraren Sören Claessons fall, som började med att han flyttade på en elev som blockerade korridoren, ledde till en två och ett halvt år lång rättsprocess (som han senare vann). I ett annat uppmärksammat fall fick läraren “Carina” rätt hos både Skolinspektionen och polisen, men blev ändå pressad att avsluta sin anställning.
Regeringen har tillsatt en utredning som i slutet av januari ska lämna förslag på hur trygghet, studiero och ordning ska stärkas i skolan. Uppdraget omfattar bland annat förslag för att lärare i framtiden ska kunna vidta disciplinära åtgärder utan att dränkas i pappersarbete, tydliggöra lärarnas befogenheter, säkerställa gemensamma ordningsregler och ordningskontrakt som skrivs på tillsammans med vårdnadshavare, och så vidare.
Det återstår att se om utredaren lyckats få fram tillräckligt kraftfulla förslag, samt om de hinner tröskas igenom riksdagen innan nästa val. Samtidigt kan det också vara på sin plats att påminna om att skolan inte är en isolerad ö, och att ett välfungerande samarbete med både socialtjänst och polis krävs för att ringa in de elever som har störst behov. En god start vore dock om alla kunde enas om vad som för länge sedan borde vara en självklarhet: att i klassrummet är det läraren som bestämmer.