Utrikes pressgrannar v. 37

Veckans internationella pressöversikt innehåller allt från Boris Johnson till Belarus. Bör Tyskland avbryta Nordstream 2?

Foto: Pixabay

Ledare2020-09-11 09:33
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

ÖPPENHET

Att resa är frihet
Att resa är frihet i praktiken. Har vi 30 år efter den tyska återföreningen redan glömt att det inte var längtan efter demokrati utan snarare efter en gränslöst öppen värld som fick de inspärrade att göra uppror? Den som reser skjuter inte – det är den grundläggande europeiska erfarenheten efter 1945. 
Die Rheinpfalz
Kaiserslautern

13 000 MIGRANTER UTAN TAK ÖVER HUVUDET EFTER BRAND I FLYKTINGLÄGRET MORIA PÅ DEN GREKISKA ÖN LESBOS

Skamfläck
Redan före branden var detta flyktingläger på den grekiska ön Lesbos en skamfläck. Nu har det blivit en symbol omöjlig att bortse från på Europas misslyckande. Många som fastnat i Moria har ingen rätt till asyl. Och Europa kan inte ta emot alla som flyr undan ekonomisk misär. Men Europa måste behandla alla som kommer med värdighet tills deras status blivit fastställd.
Der Tages-Anzeiger
Zürich  

Nederlag 
Den humanitära katastrofen var ett faktum redan långt före branden. Globalt befinner sig 80 miljoner människor på flykt, men för Europa blev det övermäktigt med en grupp på 13 000 nödlidande människor på en ö i Medelhavet. Detta är ett nederlag för europeiskt samarbete.
Verdens Gang
Oslo 

Lågor på Lesbos 
Lågorna på Lesbos har åter riktat strålkastarna mot Europas skam.
La Repubblica
Rom

Avskräckning
Sedan flera år tillbaka tjänar de grekiska flyktinglägren framför allt som varning till alla från Afrika och Asien som överväger att pröva sin lycka i Europa: Gör det inte, för då fastnar du i det grekiska moraset!
De Volkskrant

DEN BRITTISKE PREMIÄRMINISTERN BORIS JOHNSON ÖPPNAR FÖR ATT BRYTA MOT AVTALET OM UTTRÄDE UR EU

Illa och värre 
Redan med sitt hot tillfogar regeringen Storbritanniens internationella anseende stor skada. Den har förgiftat förhandlingarna med EU så till den milda grad att samtalen nu kan bryta samman. Än värre är att Johnson faktiskt menar allvar.
The Times
London

Djupt oroande
Varje antydan om att regeringen kan bryta mot avtalet om utträde ur EU är otvivelaktigt djupt oroande. Storbritannien är ett land som respekterar rättsstaten och uppfyller internationella förpliktelser. Att bryta mot ett internationellt avtal ett år efter att det undertecknades skulle allvarligt skada Storbritanniens anseende globalt. (…) Johnson vann valet i december i fjol med löftet att han i fickan hade ”en färdig deal” som skulle leda till ett fullbordat brexit. Rivs denna deal nu sönder ödelägger det förtroendet.
The Times 
London 

Johnson si och så
Hittills har den brittiske premiärministern uppträtt som om han faktiskt vill ha ett frihandelsavtal med EU. För att uppnå ett sådant krävs eftergifter av båda sidor. Men Johnson har inte tagit ett enda steg i de avgörande frågorna om fisket och om gemensamma regler. Vad han strävar efter är oschysst konkurrens och ett skatteparadis typ Singapore. Det skulle inte fungera. 
El Pais
Madrid 

Hårda följder
Ifall vi faktiskt får en hård brexit 1 januari är det risk att vi får kämpa med följderna många år framöver. 
De Tijd
Bryssel

Johnson hotar 
Genom att åter öppna upp debatten om Nordirland hotar den brittiske premiärministern Johnson att bryta sitt löfte till britterna och att utmana EU:s institutioner. Johnson vill nu till varje pris förhindra en tullgräns mellan Storbritannien och Nordirland. Men det med stor möda framförhandlade avtalet med EU innebär att det inte får bli någon skarp gräns mellan Nordirland och republiken Irland. Ett ensidigt brott mot det utträdessavtal som redan slutits vore ett brott mot folkrätten.
El Mundo
Madrid  

I RYSSLAND OCH BELARUS

Vrid åt Putins penningkran!
Med Nord Stream 2 kan Europa vrida åt en viktig penningkran för Putins krig och giftfabriker. Det är dags sluta att visa överseende. 
Frankfurter Allgemeine Zeitung
Frankfurt am Main 

Merkel vet 
Merkel torde veta mycket väl att hon egentligen måste stoppa Nord Stream 2. På längre sikt innebär gasledningen att Ryssland får ett kraftfullt påtryckningsmedel. Precis som Moskva redan gjort med några grannar kan man även avbryta gasleveranserna till hushåll och industri i Tyskland och Östeuropa. 
The Independent
London 

Avsluta Nord Stream 
Svaret på fallet Navalnyj kan bara bli att omgående avsluta projektet Nord Stream 2.
Die Welt
Berlin

Stopp för Nord Stream?
Putinregimens fäbless för giftattentat har påverkat den tyska debatten om Nord Stream 2. Förbundskanslerns uttalande om att ett stopp inte längre är uteslutet innebär en vändpunkt. Man skulle faktiskt kunna säga att attentatet kom i rättan tid för Merkel. Mot slutet av sin tid som regeringschef kan hon framställa sig som en värderingsstyrd politiker. Dessutom ger henne attentatet mot Navalnyj henne en enastående möjlighet att dra sig tillbaka från Nord Stream 2 utan att det ser ut som om hon viker sig för USA:s president Trump.
SME
Bratislava

Rysk gas i närtid 
Möjligtvis kan det tyska svaret ytterligare försena starten för gasledningen. På grund av amerikanska sanktioner har den redan senarelagts med ett år, jämfört med planen. Men inget beslut i den riktningen skulle äventyra Tysklands energisäkerhet i närtid. Och Gazprom kan uppfylla sina åtaganden åtminstone in på 2021 också utan Nord Stream 2.
Kommersant
Moskva

Moskvas motto     
I Moskva är förnekande av fakta och vilseledning statligt motto.
Die Presse
Wien 

Giftspridare 
Ryssland förgiftar relationerna med väst, och det på flera sätt.
Verdens Gang
Oslo  

Sådan allians 
Det är en allians av giftblandare och människorövare som etablerats. I Putins rike måste människor som säger emot frukta att tas av daga med kemiska vapen medan Lukasjenko i Belarus kidnappar sina motståndare och fördriver dem från landet.
Neue Zürcher Zeitung
Zürich 

Putins ansikte 
Den är blind som inte inser att det omänskliga uppträdandet mot fredlig demonstranter i Minsk har Kremlbossens fulla stöd. Putin vill ta kontrollen över Belarus. Han kommer snart att visa sitt sanna ansikte, precis som på Krim och i Donbass.
Latvijas Avize
Riga 

Lukasjenko och kvinnorna 
Sitt första presidentval 1994 vann han framför allt tack vare deras röster. Den då 40-årige politikern uppfattades som beskyddare och försvarare. Han lovade att skapa ordning, tämja den ”vilda kapitalismen” och stärka kvinnornas ställning. I dag gnuggar han ögonen i förvåning över att på gatorna se tiotusentals kvinnor som kräver att han avgår.
Gazeta Wyborcza
Warszawa 

Optimistiskt 
Belarusierna kämpar för sina rättigheter och gör det oberoende av några ledarpersonligheter. Regimen misstar sig därför om den tror att den kan stoppa protesterna genom att fängsla eller landsförvisa de ledande kvinnliga företrädarna för oppositionen.
Nezavisimaja Gazeta
Moskva 

Pessimistiskt 
Demonstranterna i Belarus har hittills visat prov på mod och uthållighet. Men i sitt innersta vet de också att läget är hopplöst. På grund av Putin finns det ingen chans att de skulle nå sitt mål och att Belarus skulle bli verkligt oberoende med en ny regering.
Nepszava
Budapest

PRESIDENTVALET I USA 

Trumps filosofi 
I valrörelsen 2016 sa han öppet att experter är ”förfärliga” och att han med sin magkänsla är bättre än en sakkunnig med många års erfarenhet. I Vita huset har han verkligen hållit fast vid sin filosofi – med förödande följder. Skulle Trump bli omvald kan han slutgiltigt demoralisera, politisera och till sist förstöra det regerings- och förvaltningssystem som världen en gång avundades oss.
Washington Post
Washington