PRESIDENTVALET I POLEN
Polens alternativ
Varken ämbetsinnehavaren Duda eller utmanaren Trzaskowski kan vara säker på valseger i andra omgången (12 juli). En minimal skillnad i röstetal blir avgörande. Oppositionen kunde visserligen inte fira någon riktig valseger i går (28 juni), men kan tillåta sig att vara försiktigt optimistisk. Väljarna står inför ett beslut om det grundläggande. De kan välja mellan ett demokratiskt och ett auktoritärt Polen. Mellan ett tolerant eller ett främlingsfientligt och homofobt Polen. Mellan ett Polen i EU eller utanför EU. Mellan en rättens eller en orättens stat. Valet avgör ödet för generationer.
Gazeta Wyborcza
Warszawa
Kandidaterna är sittande presidenten Andrzej Duda och Rafal Trzaskowski, nu borgmästare i Warszawa.
Mera liberalt?
Valet visar på den djupa splittringen i det polska samhället. Säkerligen blir det en jämn utgång i den andra valomgången (12 juli) oavsett om det nu blir Andrzej Duda (sittande presidenten) eller Rafal Trzaskowski (Warszawas borgmästare) som vinner. Med en skillnad i röstetal på kanske en eller två procentsiffror blir det nog svårt att påstå att polackerna överlag skulle sätta sin lit till regeringssidan eller – motsatsen – fått nog av den politik regeringspartiet Lag och rättvisa står för.
Rzeczpospolita
Warszawa
Polsk stark man I den andra valomgången är den stora frågan inte vem som vinner av de båda rivalerna Andrzej Duda och Rafal Trzaskowski. Frågan är om det maktsystem som förknippas med Jaroslaw Kaczynski, ledare för regeringspartiet PiS [Lag och rättvisa], består eller bryter samman. Väljarna fäller avgörandet – ja eller nej till Kaczynski. Den första valomgången har bekräftat att Polen är splittrat i två ungefär jämnstora läger.
Denik N
Prag
Marionett i Polen
Ämbetsinnehavaren Duda framträdde i valrörelsen snabbt som marionett i händerna på det nationalkonservativa regeringspartiet PiS, utan självständiga tankar. Allt Duda hade att säga inskränkte sig till att domdera mot homosexuella.
Nepszava
Budapest
Motsatta visioner
Bekymrat ser Europa på hur det i Polen kämpas om två motsatta visioner av framtiden.
Corriere della Sera
Milano
TYSKLAND TAR ÖVER ORDFÖRANDESKAPET I EU
Arvet efter Merkel
Förbundskansler Merkel skulle kunna kröna sin politiska karriär med ordförandeskapet i EU. Hon vill göra återuppbyggnaden efter coronakrisen till sitt politiska arv. För att klara av den största utmaningen under efterkrigstiden är EU hänvisat till den erfarenhet ”kriskanslern” har. Hon har redan bemästrat finans-, euro-, och flyktingkrisen. Efter andra världskriget hr Tyskland alltid agerat i kulisserna.
Nihon Keizai Shimbun
Tokyo
Tyskt ansvar
Ordförandeskapet i EU är inte grunden, utan blott en anledning, för att mana Tyskland att visa sin ansvarskänsla och utnyttja sina möjligheter. De övriga EU-ländernas förväntningar utgår från faktum att Tyskland, EU:s rikaste och till befolkningen största land, sätter en avgörande prägel på vad som sker här i denna världsdel. Men även det omvända gäller: Tysklands väl beror av Europas väl. Solidaritet är ett egenintresse.
Mitteldeutsche Zeitung
Halle
Tillfälle för Tyskland
Utmärkt för till Det står klart att Tyskland spelar huvudrollen i EU. Det tyska ordförandeskapet äger rum på pandemins villkor, det vill säga de sämsta villkor gemenskapen någonsin stått inför. Men krisen är också ett utmärkt tillfälle att visa att EU utan Tyskland bara skulle ha en dyster framtid.
Rzeczpospolita
Warszawa
HONGKONG
Mardrömmen blev verklig
Allt som Hongkongs medborgare fruktat har steg för steg blivit verklighet. På nytt måste människorna oroar sig för sin frihet, säkerhet och levnadsstil.
Mingpao
Hongkong
Detta Kina
Med den här lagen visar Kinas kommunistparti vilket värde man fäster vid ett fritt samhälle. Man sviker därmed inte bara de unga demonstranterna i Hongkong, utan hela världen. För hela världssamfundet aktualiseras frågan hur man ska hantera ett land som inte visar någon respekt för frihet och mänskliga rättigheter och utmanar världsordningen.
Asahi Shimbun
Tokyo
Nära slutet
Hongkongs självstyre är nära slutet. Bestraffningarna på upp till livstids fängelse visade redan första dagen ha sin avskräckande verkan. Nu kommer det att uppenbaras huruvida internationella påtryckningar har något att sätta emot det här. Det återstår att se vilken sida världssamfundet väljer.
Zhongguo Shibao
Taipei
Som Prag 1968
Bilderna från Hongkong väcker minnen av Pragvåren 1968, när Sovjetunionen med våld stoppade experimentet ”socialism med mänskligt ansikte”. När Hongkong 1997 tillföll Kina hade dess invånare rättigheter om vilka fastlandskineserna bara kunde drömma: yttrande- och pressfrihet, rättsstat och ett något så när demokratiskt styrelseskick. Den nya lagen visar att Peking övergett principen ”ett land, två system”. Under det tyska ordförandeskapet måste Tyskland ta ställning klart.
Jyllands-Posten
Århus
Linjen
Ingen känner starkare för Hongkongs väl och stabilitet än Kinas regering.
Renmin Ribao
Peking
Ingen hjälp
Britterna kan inte hjälpa Hongkong mera, lika lite som övriga världen. Oppositionen måste därför uppträda pragmatiskt för att inte äventyra det som ännu finns kvar av frihet. Vill ledningen sluka Hongkong med hull och hår gör man det.
Aftenposten
Oslo
Sorgligt
Peking har hittills handlat ostraffat, eftersom västdemokratierna och deras ledare alltför ofta sätter ekonomiska intressen framom sin moraliska och lagfästa plikt att försvara och upprätthålla mänskliga rättigheter. Det är sorgligt för Storbritannien och dess bundsförvanter att bara USA:s president Trump gör nämnvärt motstånd.
The Times
London
EU beklagar
Det är slut med Hongkongs självstyre. Som vanligt kommer det från väst, framför allt Europa, bara mild kritik. EU beklagar åtgärden, säger ministerrådets president Charles Michel. Konsekvenser? Inga.
Der Standard
Wien
Övervakningsstaten
Nu, 23 år efter det brittiska återlämnandet, har den kinesiska övervakningsstaten slutgiltigt nått Hongkong. Av det självstyre Hongkong utlovades den gången finns inget kvar.
De Telegraaf
Amsterdam
RYSSLAND RÖSTADE OM ÄNDRAD GRUNDLAG
Rysk opposition
Hela tiden har oppositionen varit oenig om hur man skulle bekämpa projektet. Till sist kunde man inte ens enas om en enda gemensam protestdemonstration.
Kommersant
Moskva
Viktigt för Putin
Egentligen hade omröstningen ingen praktisk betydelse. Ändringarna i grundlagen har redan beslutats av parlament, regioner och författningsdomstol och undertecknats av presidenten. Men för Putin är det viktigt att han åren framöver kan säga till folket att det var ju så här ni ville ha det.
Verdens Gang
Oslo
Vara tacksam?
Nej, det är ingen skräckregim som under Stalin, när miljontals människor sköts eller deporterades till Sibirien. Men ska man vara tacksam för en president för att han inte dödar eller misshandlar sina undersåtar?
Jyllands-Posten
Århus
Skräddarsytt i Ryssland
Putin döljer inte längre att Rysslands maktsystem är skräddarsytt för hans person. Nyligen meddelade han sin övertygelse att han allena kan garantera stabilitet i Ryssland. Reformen utlovar förnyelse, men befäster stagnationen. Många unga ryssar ser ingen framtid, lämnar landet eller skulle gärna vilja ge sig av. Systemet uppvisar svaga punkter, under coronapandemin har Putins opinionssiffror slagit bottenrekord. Men några rivaler syns inte till. Hur som helst – de stoppas.
Frankfurter Allgemeine Zeitung
Frankfurt am Main
USA
Utse presidentkandidat
President Trump och republikanerna håller alltjämt fast vid föreställningen att man kan hålla massmöten. Demokraterna har däremot meddelat att deras partimöte för att nominera presidentkandidat ska genomföras annorlunda. Deras kandidat Biden kommer inte att låta sig bejublas på plats av 20 000 människor, utan man utnyttjar 2000-taletrs teknologi. Sker detta på ett kreativt sätt möjliggör det för demokraterna att uppnå optimal mobilisering i valkampens spurt till hösten.
Washington Post
Washington
Det är tänkt att demokraterna formellt ska utse kandidat i Milwaukee, Wisconsin, i augusti. Några dagar senare är det dags för republikanerna att samlas till stormöte i Jacksonville, Florida. Ursprungligen skulle mötet ha ägt rum i Charlotte, Nord-Carolina, men oenighet med anledning av coronarestriktionerna innebär att där bara avhandlas formalia.
CORONA
Lägesrapport
Bara för att skyddsåtgärder irriterar och tråkar ut är hotet långt ifrån besegrat. Vi får inte tro att viruset beslutat sig för att slå till reträtt. Även om många skulle vilja tro det, vilket man kan se överallt: Livet närmar sig långsamt det normala, det offentliga platser fylls upp precis som badstränderna. Men vi befinner oss alltjämt långt borta från flockimmunitet.
Sydney Morning Herald
Sydney