Polisen i Minneapolis
I 40 år har polisen ålagts reda upp alla slags sociala problem. Polisen ska i dag hantera skola, mental sjukdom, narkomani och fattigdom. En hel del av den ilska som i dag riktas mot polisen beror på denna massiva utvidgning av polisens roll och de oundvikliga misslyckanden som inträffar när dessa problem vägrar lyda polisens order. Det här var aldrig problem som krävde polisinsats, utan problem rotade i strukturell rasism och ojämlikhet, problem som i oproportionerlig grad drabbar svarta och bruna människor, så polisen, som tog till yxan när vi behövde en skalpell, kom i praktiken att bli verkställare av vit dominans och orättvisa, oavsett om den enskilda individen var rasist eller ej (och, visst, alla är vi en smula rasist).
James Densley i StarTribune
Minneapolis
Densley är professor i straffrätt vid Metropolitan State University i Minneapolis-St. Paul.
Dags för eftertanke
Ifall du vaknat upp ur en angenäm dröm och nu undrar hur det kunnat bli så här är det uppenbarligen dags för djupare eftertanke. I och med videon som dokumenterar George Floyds död efter mer än åtta minuter under knäet på en polis i Minneapolis har, åtminstone för en stund, slöjan avlägsnats från det polisvåld som alltför många amerikaner alltjämt förnekar existerar.
Miami Herald
Miami
Oförmögen president
Medan några politiker, främst New Yorks guvernör Cuomo, verkar för att stötta den amerikanska demokratin, sår Trump tvedräkt, när han återger historier om våldsamma ligister som skulle föra krig mot fredliga poliser. Amerikanerna bör inte ta honom på orden. Tragedin med George Floyd är, vilket Cuomo gav uttryck för, ytterligare ett kapitel i boken om den fortsatta orättvisan och ojämlikheten i Amerika. Om man vill besegra covid-19, övervåld från polisens sida, arbetslöshet och de flesta övriga problemen i USA måste Amerikas båda sidor bringas närmare varandra. Men det förmår inte denna president.
Financial Times
London
Lögner om Trump
I förra veckan, bara två dagar efter att Floyd dog, beordrade Trump FBI och justitiedepartementet att genomföra en skyndsam utredning av saken. Men detta bryr sig pressen inte om och antyder i stället att han vägrat hantera denna tragiska händelse. Sedan kom plundringen, ödeläggelsen och våldet i Minneapolis, Atlanta, Louisville och Washington, DC. Det var tydligen också Trumps fel.
New York Post
New York
Kolumnisten Eddie Scary tycker att lögnerna om president Trumps uppträdande löper amok med sanningen.
Trump mer ändå
Också efter tiotals liknande utfall vägrar ens hjärna alltjämt att acceptera hela vidden av hans uselhet. Det finns uppenbarligen en oemotståndlig lust att vilja se honom som normal, att kunna jämföra honom med vem som helst av de tidigare presidenter som också var korrupta, eller amatörer, eller okunniga, eller hänsynslösa, eller fördomsfulla eller till och med galna. Men ingen tidigare president var som Trump allt detta, och mer ändå.
Globe and Mail
Toronto
Produkten Trump
Trump är en produkt av det politiska, juridiska och ekonomiska system som på alla punkter präglas av de vitas dominans. Alltsedan landet grundades har svarta betraktats med misstro och som brottslingar. I nästan 250 år förslavades svarta människor. Också efter att det var slut med rasåtskillnaden fostrades vita amerikaner att sky och frukta svarta människor. Rasismen sågs alltid som bara fördomar hos en enskild person och inte som systemfel. Och precis som coronaviruset kommer inte heller rasismen i USA att försvinna med ett magiskt trollslag.
San Francisco Chronicle
San Francisco
Eldkastaren I Vita huset
Medan bostadshus och affärslokaler brinner i många amerikanska städer och kommuner måste polis och politiska ledare förtvivlat hantera den berättiga upprördhet fredliga demonstranter uttrycker. Samtidigt försöker de säkerställa att plundrare och ligister inte orsakar irreparabel skada. Bara president Trump spelar sin vanliga roll, som en mänsklig eldkastare, han är minst av allt den president som behövs i dessa dagar.
Washington Post
Washington
Vinna på att splittra
En kyrka som brinner, polis som sätter in tårgas mot demonstranter, dessa bilder härrör inte från något slags utvecklingsland utan från USA:s huvudstad. För att bli återvald driver Trump på för att splittra landet med sitt provocerande twitter. Hans uppträdande speglar demokratins problem i många av världens länder.
Nihon Keizai Shimbun
Tokyo
Bilden av USA
En del bilder påvisar rasismen, andra bilder påvisar den frustration som sedan länge finns i USA – ett land där många av världens största och modernaste företag har sitt högkvarter, med där också stora sociala skillnader ingår i vardagen. Bilden av USA, den västliga civilisationens centrum, rasar samman inför våra ögon. Går det att återskapa den?
Rzeczpospolita
Warszawa
Politisk pyroman
Först den dubbla chocken med hälsokris och ekonomisk nedgång, och nu rasoroligheter: USA har mer än någonsin behov av en president, som kan samla nationen, men dessvärre lever Donald Trump upp till sitt rykte som politisk pyroman.
Berlingske
Köpenhamn
Inte Trump
I en stund som denna kan en amerikansk president utnyttja ämbetets makt och anseende till att föra människor samman, lugna stämningen, skapa försoning och ingripa praktiskt för att förbättra läget. Men inte denna president. Donald Trumps reaktion bestod i att inleda en strid med twitter, kalla dem som protesterar för ”förbrytare” och hota med att sätta in nationalgardet.
The Independent
London
Djupa konflikter
Men det är inte Trump som ensam har skulden till läget, eftersom rötterna till konflikten går längre tillbaka än de senaste fyra åren. Konflikterna är djupt rotade i det amerikanska samhället och får inte sin näring från olika presidenter utan från den sociala och ekonomiska ojämlikheten.
Verdens Gang
Oslo
Följa presidenten
Efter tidigare New York Times och Washington Post inrangeras nu Silicon-Valley-företaget Twitter i gruppen av hans fiender. Men att Trump av det skälet skulle lämna plattformen är osannolikt. 80 miljoner följare är inget man lättvindigt avstår från.
Der Standard
Wien