Utmärkt att asylregler blir mer rättssäkra nu

Den som har fått nej på sin ansökan, och alltså inte haft asylskäl, har kunnat gå under jorden i fyra år, och sedan ansöka igen.

Migrationsminister Johan Forsell (M) har presenterat viktiga skärpningar av asylreglerna.

Migrationsminister Johan Forsell (M) har presenterat viktiga skärpningar av asylreglerna.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SVD/TT

Ledare2024-12-30 01:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Enligt regeringen har runt var fjärde asylansökan kommit från personer som uppehållit sig illegalt i Sverige under flera år. Att detta har tolererats har varit en starkt bidragande orsak till att ett skuggsamhälle vuxit fram. Det har också varit orättvist mot de asylsökande som accepterat de svenska lagarna och återvänt hem. Systemet har varit riggat så att det uppmuntrat människor att bryta mot lagen. 

Enligt det nya förslaget, som förhandlats fram mellan Tidöpartierna, ska det krävas att en person har lämnat landet och varit borta i minst fem år för att vederbörande ska få lämna in en ny asylansökan. Tidöpartierna vill att den nya lagen ska börja från april.

Förändringen har beskrivits som en skärpning av de svenska asylreglerna. Men egentligen handlar det om självklarheter. Den stora frågan borde vara varför tidigare regeringar under åratal har fortsatt ha ett regelverk som man vetat om har utnyttjats och bidragit till skuggsamhället. 

Det är alltså inte reglerna om vem som har rätt till asyl som blir hårdare, utan reglerna för vad du måste göra om du får avslag på din ansökan. Det handlar om en normalisering. Systemet blir mer rättssäkert och rättvist.

En annan regel som regeringen vill ändra är att ta bort möjligheten till så kallat spårbyte. Personer som har fått avslag på sin asylansökan har tidigare kunnat välja att i stället söka uppehållstillstånd för arbete i landet, och på så sätt starta en ny process. Det går säkert att hitta enskilda fall där möjligheten till spårbyte har varit behjärtansvärt. Men möjligheten till spårbyte har i praktiken uppmanat till fusk.

Det har inte funnits något att förlora på att ljuga om asylskäl och starta en process. Blir man påkommen kan man ju ändå byta story. Det har skapat fler asylärenden vilket lett till ett överbelastat och mindre rättssäkert system. Att skilja på asyl och annan invandring har därför ett egenvärde. Asylrätten måste värnas även om Sverige vill minska den totala invandringen. 

En intressant fråga nu är hur övriga riksdagspartier ställer sig. Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Centerpartiet har nog sin linje att ju större invandringen är, desto bättre. Men Socialdemokraterna hamnar i ett mellanläge. De har själva identifierat skuggsamhället som ett problem men efter nästa val hoppas de kunna regera ihop med nämnda småpartier. Ordning och reda i migrationspolitiken är långt ifrån säkrat.