USA:s demokrati under attack

Minnet av 6 januari 2021 kommer att leva i USA:s historia, men än är händelserna inte över.

Foto: AP Photo/John Minchillo/Kollage

Ledare2021-01-07 05:30
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

I går var ingen vanlig dag. Kapitolium, den ikoniska byggnaden i Washington D.C. som inhyser kongressens båda kammare, stormades av revolutionära våldsverkare. De bröt sig in medan senaten och representanthuset höll på att certifiera elektorskollegiets röster och därmed också bekräfta valet av demokraternas Joe Biden som nästa president.

Lagstiftarna kunde evakueras till säkerhet medan inhemska terrorister med Trumpflaggor skändade en av den amerikanska demokratins heligaste platser. Lagstiftare och tjänstemän tvingades inte bara avbryta den demokratiska processen utan även fly med hjärtat i halsgropen, och med rätta rädda för sina liv. 

Och vad gjorde presidenten medan de folkvaldas högborg var under attack? Han hejade på dem. Donald Trump hade själv eldat på demonstranterna en liten bit ifrån Kapitolium tidigare på dagen och manat dem att bege sig till byggnaden. Han lovade att vara med dem, en lögn. Men han tills han stängdes av från Twitter fortsatte han att ge dem sitt stöd. Han gav dem uttryckligen sin kärlek och förklarade att det här måste man räkna med om man stjäl ett val på det här viset.

undefined
Poliser med dragna vapen försöker hindra revolutionära Trumpsupportrar från att ta sig in i representanthusets barrikaderade kammare.

Av allt att döma har presidenten inte varit inblandad i arbetet att avhjälpa situationen alls, det har i stället vicepresident Mike Pence gjort. Trump har efter förlusten i valet upphört att agera som president och är nu uppenbarligen nöjd att vara ledare för löst organiserade terrorceller.

Detta skapar legitim oro. Inte minst för att Trump själv sade till sina anhängare på plats att de behövdes senare. Han uppmanade dem att gå hem av det skälet. Om två veckor, 20 januari, ska Joe Biden sväras in som USA:s nästa president. Hur ska det arrangeras när den sittande presidenten inte erkänner honom som legitim, bevisligen kan och är beredd att uppvigla till våldshandlingar och aktivt stödjer våld mot landets demokratiska institutioner? 

Vicepresidenten kan ta initiativ till att aktivera 25 tillägget till konstitutionen, att förklara presidenten oförmögen och därigenom ta över hans uppgifter. Men det kräver att en majoritet av ministrarna med departementsansvar stödjer det vilket är i vart fall osannolikt då Trump har fyllt regeringen med väldigt lojala ja-sägare och vänner som är beroende av honom.

Det finns dock ljuspunkter efter vad som inträffade i går. En är att det är under två veckor kvar av Donald Trumps presidentskap. De som inför valet kallade honom en fara för demokratin hade uppenbart rätt. Det har han visat dagligen sedan han förlorade valet med sitt spridande av konspirationsteorier och underminerande av det amerikanska valsystemet. I dag stod det klart att USA:s sittande president förklarat krig mot det demokratiska systemet i sitt eget land. Han är en skam inte bara för anständigheten utan för mänskligheten.

En annan positiv aspekt var det avväpnande angreppssätt som polisen visade mot revolutionärerna för att deeskalera situationen. Det var enormt professionellt. Inte minst bilden av en kravallpolis som hjälper en kvinna ned för Kapitoliums trappor fastnade i mitt minne. Det går att anse både det ena och andra om den här sortens agerande från ordningsmakten, inte minst i USA där det senaste året i väsentlig utsträckning har handlat om polisiärt agerande mot minoriteter. Hade man agerat likadant om ockupanterna var svarta? Allt annat lika? Förmodligen. Det handlade i ickeföraktlig utsträckning om att kunna använda de resurser man hade så effektivt som möjligt. Och det lyckades väl. Långt ifrån alla närvarande var i närheten av våldsamma, att separera  de två grupperna var  Därmed minskade också risken för att händelsen skulle slita upp en ännu större klyfta i ett redan delat USA i ett känsligt skede. Givetvis ska nu alla insatser göras för att så många som möjligt av dessa terrorister och medhjälpare ställs inför rätta och får de hårda straff de så väl förrtjänar.

undefined
Kravallpolis hjälper en kvinna nedför trappan.

Också positivt var det enhetsbudskap som kongressledamöterna gav uttryck för. Från republikanernas senatsledare Mitch McConnell till demokraternas motpart Chuck Chumer gjorde alla uttalanden om enighet kring styrelseskicket och att man i en demokrati inte alltid får som man vill och att man ofta inte är överens men att man ändå är landsmän som vill det bästa.

Såväl Mike Pence, som var den som drog det ansvarstyngda lasset denna dag – också han evakuerad, som tillträdande president Joe Biden gjorde också sitt till för att stärka tilltron till den amerikanska politiken. Dessvärre överskuggades allt av att den stora faran fortfarande är president i 13 dagar. 

Donald Trump kommer att gå till historien som presidenten som uppviglade och stöttade attacken mot Kapitolium 6 januari 2021. Förhoppningsvis tar historien slut där, men det är inte garanterat.