Ukrainakriget har sänkt intresset för frihandeln

Världen är på väg mot insikten att pengar faktiskt kan lukta och att säker- och trygghet kräver mer än villkorslös frihandel.

Att göra affärer i och med länder som inte respekterar lagar och regler kan leda till betydligt värre otur än att möta en svart katt.

Att göra affärer i och med länder som inte respekterar lagar och regler kan leda till betydligt värre otur än att möta en svart katt.

Foto: René Schindler/Pixabay/Montage

Ledare2022-05-16 05:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Uppfattningen att pengar inte luktar och att alla handel är bra handel har länge varit förhärskande såväl inom politiken som näringslivet. I Sverige har den väl främst torgförts av Dagens industris ledarsida. Det spelar ingen roll, har man menat, att våra handels- och investeringspartners inte är öppna samhällen och inte behandlar svenska företag och investerare likadant. Den tiden verkar nu gå mot sitt slut.

Rysslands illegala anfallskrig i Ukraina och det massiva ekonomiska svaret från den huvudsakligen demokratiska världen har skapat ringar på vattnet. I ett underrapporterat tal hos tankesmedjan Atlantic council för en månad sedan talade USA:s finansminister Janet Yellen om detta.

Ett begrepp som lär användas flitigt de kommande åren är "friend-shoring". Off-shoring var ju när produktion lades utomlands för att spara pengar, re-shoring var när den togs hem igen och friend-shoring är konceptet att det även går bra att ha produktionen hos allierade och ideologiskt närstående länder.

Behovet av ökat samarbete mellan demokratiska stater som värnar den regelbaserade världsordningen är enormt. Något som gjordes smärtsamt uppenbart av Rysslands krig. Tandlösheten hos organisationer som samlar alla länder såsom FN har aldrig varit så tydlig som nu.

Poängen i Yellens tal är därför att frihandel utan villkor inte längre kommer att accepteras. Man kommer framöver att kräva fair play och följsamhet mot den rådande världsordningen. Ställer man upp på det kan man vara med. Yellen menar också att multilaterala organisationer som Världshandelsorganisationen och Världsbanken måste stöpas om för att reflektera och understödja detta.

Det är ett stort kliv som USA föreslår att vi tar och det kommer inte att vara gratis. Att ignorera allt utom maximerad vinst har ökat vårt välstånd, men det har även korrumperat inte bara oss själva utan världen. Vilket förstås ofta leder till ekonomiska bekymmer i slutänden ändå. Vilket många som har investerat i Ryssland har märkt, och det gäller även allt fler som investerat i Kina. Länder som inte bryr sig om sådant som rättsstaten kan helt plötsligt bara radera allt det du trodde att du hade.

I slutänden är förstås de ekonomiska förlusterna de minsta i dessa människofientliga system. Men oavsett prioriteringar finns det gott om skäl för den demokratiska världen att börja fokusera mer på utbytet sinsemellan.