Vem ska egentligen finansiera Norbotten?

Både bra och dåligt att man älskar Norrland på semestern.

Gårdagskvällen från Björkskatan, Luleå.

Gårdagskvällen från Björkskatan, Luleå.

Foto: Ingrid Löfstrand

Ledare2024-07-17 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Kiruna kommun ställer sig positiva till förslaget om en så kallad turistskatt. Det betyder att de som åker på semester till stora turistorter måste betala lite extra, och på många sätt kan det tyckas lovvärt. En ort som ”utanför säsongen” inte har många invånare, har under semestern, betydligt fler. Detta medför konsekvenser. Malung-Sälen har exempelvis ett överdimensionerat avloppssystem av den enkla anledningen att de har 10 000 invånare i vanliga fall men när det är skidsäsong har de 100 000 boendes. Det kostar helt enkelt mycket när det gäller infrastruktur och det finns flera exempel i Europa där man har infört turistskatter. Men det finns tre invändningar mot att denna skatt skulle kunna fungera på svensk botten. 

Till att börja med kan man fråga sig vilka områden det ska gälla och hur det ska gå till i praktiken. Det går att ställa en enkel fråga: Ska alla inresande i  en kommun, som exempelvis Kiruna, tillfrågas vart de ska resa likt forna tiders respass? Om man dessutom ska ta ut en extra avgift för varje hotellsäng blir det orättvist jämfört med dem som tältar eller åker husbil, och ställer sig på en lämplig ställplats i vår vackra natur. Den slutgiltiga invändningen handlar också om att det helt blir ogenomförbart när det handlar om stora naturområden. 

Sverige har inte samma potential när det gäller turistskatten som exempelvis Sydeuropa. En gammal stad kan beskatta turisterna betydligt mer än stora naturreservat. Små områden där man har kontroll på sina besökare, som exempelvis Gamla stan i Stockholm. Men om man tittar på helheten handlar det om att ge mer resurser till vettiga aktörer likt Svenska Turistföreningen (STF) så att de slipper att stänga stugor när oerfarna besökare äter upp nödproviant. Det är inte utländska turister som är problemet utan snarare våra inhemska som inte vet hur man beter sig i fjällen. Ett typexempel på hur ”Swecation” har sina baksidor. 

Grundproblemet när det gäller turistskatten är att det bara skulle fungera när det gäller Gotland och då specifikt området innanför Visby ringmur. Det är där man skulle kunna ta upp tull men det kan lika gärna kallas för en turistavgift specifikt för Visby kommun, Toledo i Spanien eller Venedig och dessa platser går inte att jämföra med Lapporten eller Abisko. Tyvärr även om man skulle vilja det. Skatter ska tas ut med förnuft och detta förslag är tyvärr helt enkelt inte förnuftigt.