Tronskiftet har antagit en mer permanent karaktär

Trots att jag bara skulle vara här ett halvår, augusti ut, är jag kvar halvvägs in i september. Det förtjänar en förklaring.

Foto: Jens Ökvist

Ledare2020-09-14 03:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Förklaringen är ganska enkel. Jag blir kvar här. Från och med i dag är jag fast anställd som politisk redaktör i Norrbottens-Kuriren. Jag tar vid och förvaltar en lång och ärorik tradition som de senaste tjugo åren burits upp av Bo Östman, Gustaf Blomberg och Johan Eriksson samt ges möjlighet att föra den traditionen in i framtiden. Det är en stor ära och ett privilegium.

Jag behövde inte tänka länge när jag fick frågan. Jag har trivts väldigt bra på redaktionen. Det är ett sant nöje att arbeta med så många kunniga kollegor som alla har samma mål: att göra landets bästa lokaltidning. Men jag har också trivts enormt bra i Luleå, det är en fantastisk stad. Mer småborgerlig än min andra hemstad Umeå.

De förändringar som har gjorts kommer att leva kvar. Den tydligare strukturen med fasta dagar för olika texter kvarstår. De internationella pressklippen är tillbaka och läggs ut på webben varje fredag. Ledarsidan har också blivit med Facebooksida under tiden. Där blandas länkar till de egna texterna med lästips och snabbare kommentarer. Även de direktsända intervjuerna är tänkta att återupptas där. Kom gärna dit och dela med dig av dina synpunkter.

Mina politiska utgångspunkter är desamma som för ett halvår sedan, så jag ska inte upprepa dem. Förhoppningsvis har dessa månader även gett en hygglig uppskattning av vad jag står för. Jag har försökt lägga grunden för en genuint lokal ledarsida. Det arbetet kommer givetvis att fortsätta. Jag kommer att anstränga mig för att komma ut också till andra delar av länet. Även om Luleå alltid har varit Kurirens nav har det aldrig varit allt och ska heller inte bli det nu.

Jag vill också passa på att tacka alla som har hört av sig till mig under min första tid här. Jag har fått ett varmt och respektfullt mottagande från alla sidor av det politiska slagfältet. Det mesta väldigt uppmuntrande och så en del kritik förstås. Tur är väl det. Annars hade jag inte gjort mitt jobb ordentligt här.

Samtidigt är det uppenbart att ryktet om det röda Norrbotten är kraftigt överdrivet. Till stor del handlar det om inbitna vanor snarare än en ideologisk övertygelse. Länets rödaste dagar ligger garanterat bakom oss. Det är en spännande miljö att verka i.

Slutligen, tveka aldrig att höra av dig om du har tankar och idéer kring vad ledarsidan borde skriva om eller hitta på i övrigt. Alla tips är välkomna och jag gör mitt bästa för att följa upp alla som kommer in.