Transport borde glädjas åt hur det fick på nöten

Under torsdagen kom domen från Svea hovrätt som rör Transports uteslutning av SD-politikern Mats Fredlund från Kiruna.

Transport förlorade rättegången om uteslutningen av Mats Fredlund. Men inte på principiell grund.

Transport förlorade rättegången om uteslutningen av Mats Fredlund. Men inte på principiell grund.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT/Montage

Ledare2022-12-09 05:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Transport förlorade, precis som i tingsrätten. Men frågan är om inte förbundet trots allt bara bör slicka sina sår och ta smällen. Ur förbundets perspektiv kunde det trots allt ha slutat betydligt värre.

Den svenska arbetsmarknaden vilar tungt på modellen där lagstiftning är undantaget och det huvudsakliga ansvaret vilar på arbetsmarknadens parter, det vill säga arbetsgivar- och arbetstagarorganisationerna. Det är framför allt deras ansvar att reglera arbetsmarknaden och se till att allt flyter på och fungerar.

Så stark är parternas position att Svenskt näringsliv, LO och Unionen nyligen på egen hand har kommit överens om en ny modell för etableringsjobb – som staten ska betala. I grund och botten ett ofattbart upplägg men så fungerar svensk arbetsmarknad. Facken har en särställning i Sverige och det påverkar förhållandet till arbetstagarna.

Det kan vara väldigt viktigt att vara med i facket. Kollektivavtal gäller förvisso för alla på arbetsplatsen, men den som exempelvis hamnar i konflikt med arbetsgivaren har det inte lätt utan stöd från facket. Medlemskapet innebär faktiskt ett viktigt skydd mot felaktig behandling från arbetsgivaren. Därtill kan en rad andra förmåner följa av medlemskapet, men de är i sammanhanget av mindre vikt.

Att facken har denna roll förpliktigar. Det bör inte tillåtas att utesluta medlemmar på vilken grund som helst eftersom de inte kan få detta skydd på något annat vis. Men detta har Svea hovrätt inte prövat, precis som tingsrätten inte prövade det.

undefined
Lastbilsföraren Mats Fredlund uteslöts ur Transport när han engagerade sig politiskt i Sverigedemokraterna i Kiruna.

Domstolarna fann båda att uteslutandet av Fredlund stod i strid med Transports egna stadgar vid en objektiv tolkning. Därmed fanns det ingen anledning att pröva frågan om arbetstagarens föreningsfrihet. 

Vad just den här domen innebär för Transport, och för andra fackförbund som vill agera likadant, är alltså att det skulle kunna vara tillåtet att utesluta medlemmar på politiska grunder så länge detta framgår tydligt av stadgarna. Åtminstone tills frågan prövas om ett fackförbund givet sin särställning har rätt att utesluta folk på så lösa boliner.

Att ett sådant förfarande hotar den svenska modellen och fackens särställning är ju inget som har bekommit Transport hittills och det saknas anledning att tro att detta skulle ändras framöver. 

Tills vidare kan Transport alltså fortsätta att missbruka sin ställning, bara man ändrar stadgarna.