Från dagen du fyller 16 år står du till statens förfogande när krisen kommer. Problemet är att landets unga inte ges någon utbildning kring detta.
Totalförsvaret är samlingsnamnet för det militära och civila försvaret. Det omfattar även andra centrala myndigheter och frivilligorganisationer. Med en bred och komplex hotbild, bestående av allt från cyberangrepp till pandemier, är det lätt att förstå att försvaret av riket måste involvera alla som bor här.
Men i dag är dessvärre förhoppningen att alla sätter sig in i detta själva. Ytterst få gör ju nu för tiden lumpen, som var det gamla sättet att nå ut till de breda folklagren.
Vi har alla en plikt att hjälpa vårt samhälle i kris men då måste staten också ge oss de verktyg som krävs för att göra det. Lämpligast vore om dessa frågor vävdes in i läroplanen. Skolan är trots allt samhällets verktyg för att forma framtidens generationer. Att införa ämnet totalförsvarskunskap föreslogs senast 2014 i den statliga utredningen Försvarsmakten i samhället. Inget har dock gjorts sedan dess.
Det ska understrykas att införandet av ämnet totalförsvarskunskap inte är ett sätt att militarisera skolan som en del vill få det till. Merparten av innehållet fokuserar på det civila försvaret och förebyggande åtgärder. Det handlar exempelvis om att lära ut hur du ska reagera på Hesa Fredriks larm och hur du ska förbereda dig inför ett strömavbrott.
En återkommande kritik när det kommer till att lägga mer ansvar på skolan är att den redan har för mycket att lära ut. Må så vara, men då krävs prioriteringar. Genom att omprioritera timmar från andra ämnen finns det utrymme som behövs för att få totalförsvarskunskap på schemat.
Exempelvis är det rimligt att eleverna får lära sig om vad de bör ha hemma för att klara sig de 72 timmar som vi är ålagda att göra om det blir en samhällsstörning. Hur de hittar till ett skyddsrum och hur de får tag på korrekt myndighetsinformation vid kris.
Förutom att praktiskt förbereda samhället på framtida problem skulle totalförsvarskunskap även ge insikter om flera centrala delar av vår statsapparat. Denna helhetsbild gör något ganska främmande mer bekant vilket på sikt kan öka folkförankringen för det fundament som Sverige står på.
Under det gångna året har vi kunnat se hur vårt samhälle kan prövas av ett okänt hot. Mycket tid har gått åt till att informera om sådant vi redan borde veta. Låt oss nu lära av våra misstag och höja garden inför kommande samhällshot.